Anul Olimpiadei şi al propagandei în televiziunea rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MEDIA Expert rus: „În realitate, toate posturile din Rusia au o relaţie strânsă cu Puterea, de aceea noi nu auzim al doilea punct de vedere”

Televiziunea rusă poartă toată responsabilitatea pentru agresivitatea şi ura pe care o resimt cetăţenii ruşi, în special din cauza propagandei promovate în legătură cu conflictul din Ucraina. Aceasta este una din concluziile experţilor media din Rusia care au discutat despre „Cum se schimbă televiziunea rusă” în cadrul proiectului „Biblioteca deschisă” la Moscova.

Observatorul TV, Arina Borodina, şi prezentatorul de televiziune, Kiril Nabutov, subliniază că anu 2014 a fost „anul Olimpiadei şi al propagandei” în Federaţia Rusă (FR). Potrivit experţilor, televiziunea rusă este responsabilă de atitudinile şi acţiunile agresive şi pline de ură ale cetăţenilor ruşi din cauza manipulărilor şi propagandei care au dominat materialele privind conflictul din Sud-Estul Ucrainei. „Relaţia ireparabilă dintre cele două ţări - Rusia şi Ucraina - este întru totul responsabilitatea televiziunii noastre, în special a celei de stat”, a declarat Arina Borodina.

Olimpiada şi propaganda

Kiril Nabutov consideră că televiziunea, de fapt, e o mică parte a Rusiei, a activităţilor şi vieţii sale. După ce FR a anexat Crimeea, nimeni nu şi-a pus problema dacă oamenii din peninsulă şi-au dorit să locuiască în Federaţia Rusă. Cu certitudine însă, după acel eveniment Rusia a devenit altfel, crede el. După care evenimentele s-au perindat ca un bulgăre de zăpadă - au urmat incidentele din Odesa şi altele. „Sunt de acord că Olimpiada (a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat în oraşul Soci, Rusia, în perioada 7 - 23 februarie 2014 - n.r.) a constituit un câmp de experiment pe care s-au dus antrenamentele în materie de propagandă. Dar când au început evenimentele de pe Maidan, în ziua de 17 februarie, pe nimeni nu a mai interesat Olimpiada”, a declarat Kiril Nabutov. El precizează că în Federaţia Rusă nu există altă televiziune decât cea de stat şi se întreabă de ce NTV, un post în care statul rus nu a investit bani, este, totuşi, controlat de stat. „Acest post este controlat de anumiţi oameni care nu lucrează atât pentru stat, cât pentru puterea din stat. Mai bine spus - pentru oameni concreţi de la conducerea statului”.

Un singur punct de vedere

În cadrul discuţiei a fost atinsă tema posturilor TV care se transmit gratuit în Federaţia Rusă. Acestea sunt cele mai importante posturi controlate de stat, cum ar fi Rossia, Pervîi Kanal şi NTV. Totodată, auditoriul a fost rugat să răspundă dacă este de acord să plătească pentru o televiziune bună, după modelul în care se plăteşte pentru canalul tv de opoziţie Dojdi. „Ce înseamnă o televiziune bună? Este una care oferă cel puţin două unghiuri de abordare a unui eveniment”.

„La Pervîi Kanal şi la toate posturile VGTRK (Compania de stat a Rusiei de televiziune şi radio - n.r.) care aparţin statului domină doar un singur punct de vedere. Cu privire la NTV, acţiunile acestui post sunt deţinute de „Gazprom”, iar această companie este proprietate a statului. În realitate, toate posturile din Rusia sunt integrate într-o relaţie strânsă cu puterea, de aceea noi nu auzim al doilea punct de vedere”, spune Borodina.

„Nedelia”, închisă în mai

Unica emisiune care prezenta un punct de vedere diferit de cel al puterii a fost „Nedelia” (Săptămâna - n.r.) cu Mariana Maksimovskaia de la postul REN TV. Însă această emisiune a fost închisă la sfârşitul lunii mai anul curent. „Scriam pentru revista Forbes, că atât timp cât există REN TV şi emisiunea „Nedelia” - postul Dojdi îl pun în afara discuţiei, pentru că acesta nu este difuzat prin cablu, dar numai prin internet - în spaţiul informatic şi politic a existat un punct de vedere alternativ cu privire la anumite probleme sociale care nu sunt abordate de către nicio altă instituţie media”, comentează observatorul Arina Borodina.

Statistica tristă

Expertul mai adaugă că, odată cu referendumul din Crimeea din martie curent, emisiunea informativă „Vremea” (în traducere „Timpul” - n.r.) de la Pervîi Kanal a devenit cea mai vizionată din spaţiul mediatic rus. Acest fapt relevă, de fapt, preferinţele publicului rus. „În cadrul unui seminar la univesitate, la care erau prezenţi aproximativ 25 de tineri cu vârstele cuprinse între 18-19 ani, majoritatea domnişoare, i-am întrebat câţi dintre ei privesc această emisiune. Au ridicat mâinile 20 de studenţi. În auditoriu nu era profesorul, de aceea studenţii nu aveau de ce să trişeze. A fost micul meu exerciţiu de statistică”, spune Arina Borodina.

Potrivit expertului, în Rusia acum există generaţia care s-a format pe timpul lui Putin. Aceşti tineri percep altfel televiziunea. „Tot mai mulţi tineri privesc emisiunile lui Dmitri Kiselev, Vladimir Soloviov, emisiunea „Vremea”. Inclusiv se implică în discuţii cu privire la temele abordate. Din punct de vedere sociologic, este un factor reprezentativ, dar deloc îmbucurător”, concluzionează Borodina.

Deocamdată, la CCA nu a fost înregistrată nicio petiţie cu privire la interzicerea posturilor TV ruseşti. Dinu Ciocan, preşdintele CCA, a declarat că instituţia va reveni în scurt timp la problema emisiunilor informative retransmise din Federaţia Rusă. „Cu siguranţă, acest subiect va fi abordat în cadrul uneia dintre următoarele şedinţe ale Consiliului. Vom reveni la monitorizarea emisiunilor, după care vom lua anumite decizii, în funcţie de rezultatul monitorizării”.

„Posturile ruseşti trebuiesc interzise pe teritoriul RM”

Pe site-ul change.org a fost publicată o petiţie prin care autorii cer interzicerea difuzării posturilor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. Petiţia a fost publicată pe 3 decembrie, iar până în prezent aceasta a fost semnată de peste 2500 de persoane. „Cerem interzicerea canalelor TV ruseşti pentru că promovează o imagine denaturată a Republicii Moldova, promovează politicile unui stat care ilegal are trupe amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, susţine regimul separatist şi impune embargo care, de facto, constituie un război economic”, argumentează autorul petiţiei. Precizăm că în vara acestui an pe teritoriul Republicii Moldova a fost suspendată doar retransmiterea canalului Rossia 24 până pe 1 ianuarie 2015, pentru propagandă şi manipulare în cadrul evenimentelor din Ucraina. Cu toate acestea, ilegalităţi au fost depistate şi la Prime, TV 7, RTR Moldova şi Ren Moldova. Aceste posturi s-au ales doar cu avertizări publice şi amenzi. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite