Abia ieşiţi din BAC, intră în febra admiterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la studii superioare se vor bate pentru cele peste 6.700 de locuri fără taxă în instituţiile din Republica Moldova, dar îşi pot încerca norocul şi la admiterea peste Prut, statul român oferind pentru basarabeni circa 3.300 de locuri în universităţi

După ce au trecut examenul maturităţii, sute de tineri din Republica Moldova intră mâine într-o nouă cursă – admiterea în învăţământul superior. Începând cu 16 şi până pe 27 iulie, candidaţii vor putea depune dosarele la cele 34 de universităţi din ţară. În total, în acest an sunt prevăzute 20.475 de locuri în universităţi, dintre care 6.755 la buget şi 13.720 cu taxă.

Cele mai multe şanse de a învăţa fără plată au cei care vor opta pentru Ştiinţe ale Educaţiei, unde sunt 1.670 de locuri la buget, Inginerie - 870 de locuri şi Medicină - 475 de locuri.
Pentru că a rămas o singură zi până la startul admiterii, unii tineri ştiu deja la ce instituţii vor depune actele. „Îmi place foarte mult medicina. Urmează să decid la ce specialitate voi merge, important este să devin un doctor bun, pentru că oamenii au tot timpul nevoie de ajutor. Am media 8.3 şi sper să obţin un loc cu bursă“, spune Xenia Taşci (19 ani), absolventă a Liceului rus „N.V. Gogol“.

Cei care oscilează între câteva domenii pot depune dosarele la mai multe universităţi odată sau la câteva specialităţi din cadrul aceleiaşi instituţii. Candidaţii vor prezenta comisiei de admitere doar copiile actelor, confirmate prin documente originale. Specialiştii în domeniu susţin că, deşi va mări volumul de muncă al comisiilor de admitere, noua facilitate va oferi mai multe şanse viitorilor studenţi.
„Cei care au învăţat vor avea şanse mai mari să obţină o bursă“, crede Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova. „Important e ca tinerii să conştientizeze unde merg, ce vor putea obţine după facultate şi în ce măsură vor putea să se angajeze în câmpul muncii“, menţionează Belostecinic într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

STUDENŢIE ÎN ROMÂNIA

Mulţi absolvenţi de liceu vor să-şi încerce norocul şi la facultăţile din România. Dosarele vor putea fi depuse în perioada 22 iulie - 3 august, la sediile misiunilor diplomatice ale României din Chişinău, Cahul şi Bălţi. Tinerii au putut afla mai multe despre posibilităţi de studii peste Prut la Târgul Universităţilor din România care a avut loc în weekend.
Cristina Ciobanu (18 ani) a făcut peste 200 de kilometri până în Capitală pentru a vedea ofertele. „Voi merge la Arhitectură. Am media 7,75. Voi depune dosarul şi în Republica Moldova, şi în România. Totuşi, cred că având o diplomă românească ai mai multe şanse de angajare“, este de părere Cristina Ciobanu, din Edineţ.
Victoria Andriuţa (18 ani) se visează doar la o universitate din dreapta Prutului, chiar dacă are o medie modestă la BAC - 6,75. „Am călătorit prin Europa şi cred că în România se face carte. Vreau să fac Limbi Străine. Voi încerca să obţin o bursă, iar dacă nu reuşesc, voi opta pentru un loc cu taxă“, afirmă încrezătoare Victoria, absolventă a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu“ din Capitală. 

ŞANSE LA BURSĂ

În acest an, Guvernul României oferă 5.500 de locuri în instituţiile de învăţământ pentru românii din Republica Moldova. Dintre acestea 1.500 sunt destinate învăţământului preuniversitar, iar 3.300 - pentru studiile la ciclul I licenţă, inclusiv 390 pentru extensiunile Bălţi şi Cahul. Alte 550 de burse sunt pentru studiile de master, doar pentru deţinătorii diplomei de licenţă din România. Pentru rezidentură sunt oferite 25 de burse, iar pentru studii de doctorat -125.

Cele mai multe sunt la Universitea „Dunărea de Jos“ din Galaţi - 249, inclusiv 92 cu bursă şi 157 pentru care statul român acoperă taxa de studii şi cazarea. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi oferă 185 de locuri bugetare, însă nu şi bursă. 141 de locuri sunt disponibile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, care, de asemenea, asigură doar plata pentru studii şi cazarea viitorilor studenţi. Mai multe şanse de a obţine o bursă vor avea tinerii care merg la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, unde sunt puse la bătaie 115 locuri bugetare, dintre care 97 sunt cu bursă, dar şi cei care vor opta pentru Universitatea din Petroşani, care oferă 100 de burse, plus alte 10 fără taxă. ;

“ Fiul meu va depune dosarul la Medicină, în România. Studiile de acolo îi vor oferi un viitor mai bun. ” Rodica Cotruţă părinte “ Vreau să fac Limbi Străine în România. Voi încerca să obţin o bursă sau măcar un loc fără taxă. ”Victoria Andriuţa absolventă de liceu

5.500
de locuri de studii subvenţionate de statul român sunt oferite pentru basarabeni în anul şcolar 2013-2014.

20.475
de locuri sunt prevăzute în acest an pentru admiterea în instituţiile de învăţământ universitar din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite