80% din găgăuzi au încredere în instituţiile politice şi în preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Lipsa locurilor de muncă, preţurile ridicate, grija pentru copii, sărăcia şi corupţia sunt principalele probleme care-i neliniştesc pe locuitorii Găgăuziei, arată un sondaj prezentat, astăzi, de organizaţia obştească Piligrim-Demo. 68% dintre respondenţi cred că regiunea se dezvoltă, lucrurile îndreptându-se într-o direcţie corectă. 46% din respondenţi spun acelaşi lucru despre Republica Moldova în general, transmite IPN.

„Populaţia găgăuză are mare încredere în instituţiile politice, dar şi în preşedintele nou ales. Mai mult de 80% din respondenţi au menţionat acest lucru. În acelaşi timp, respondenţii nu au putut să-şi amintească trei dintre ultimele acţiuni întreprinse în ultimul timp de autorităţile locale sau regionale”, a subliniat sociologul Vasile Cantarji.

Peste 60,9% din participanţii la sondaj cred că în Găgăuzia puterea aparţine poporului, iar 72,8% menţionează că ultimele alegeri în Adunarea Populară au fost libere şi corecte.

În ceea ce priveşte aprecierea situaţiei economice din regiune, predomină notele negative. Doar 22% din respondenţi sunt mulţumiţi de situaţia economică a Găgăuziei, iar 37% cred că lucrurile se vor îmbunătăţi peste un an.

Locuitorii Găgăuziei sunt destul de pesimişti la capitolul dezvoltarea regiunii din surse proprii. Mai mult de 80% cred că Găgăuzia nu se poate lipsi de susţinerea externă şi doar 10,8% cred că regiunea ar putea exista şi fără niciun fel de donaţii dinafară. 91,4% din respondenţi consideră că cel mai mult regiunea este susţinută de către Federaţia Rusă. 77,3 % au menţionat Turcia şi doar 11,2% Uniunea Europeană.

Televiziunea rămâne a fi principala sursă de informare şi se bucură de cea mai mare încredere. Aproximativ pentru 79% din respondenţi posturile TV sunt principala sursă de informare, iar 45% spun că le inspiră cea mai mare încredere.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 ianuarie-4 februarie 2017, pe un eşantion de 601 respondenţi de peste 18 ani. Eroarea maximă este de +/-4%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite