Multinaţionalele care schimbă programa învăţământului profesional. Ce meserii sunt vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parteneriat între mediul educaţional şi cel industrial se va concretiza, în curând, prin aprobarea unor noi standarde de pregătire profesională pentrul elevii din învăţământul profesional şi tehnic românesc

Elevii unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din România vor avea parte de un curriculum adaptat cerinţelor de pe piaţa muncii, care le va permite să îşi găsească mult mai uşor un loc de muncă după absolvire. Modificările vin în urma unui parteneriat de colaborare încheiat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi companiile TenarisSilcotub şi Michelin, având alături Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Sub coordonarea CNDIPT, grupul de lucru format din cadre didactice din întreaga ţară, s-a întâlnit la Zalău cu reprezentanţii industriei locale pentru a analiza cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii şi a actualiza curriculumul şcolar, în aşa fel încât elevii să dobândească noţiuni aplicate din domeniile de pregătire profesională mecanică, electric şi electronică ‑ automatizări. Potrivit reprezentanţilor TenarisSilcotub, au fost avute în vedere, în mod special, calificările tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, tehnician mecatronist, operator pe maşini cu comandă numerică şi sculer matriţer, de care cele două multinaţionale cu fabrici la Zalău au nevoie.


Profesorii care au făcut parte din grupul de lucru coordonat de CNDIPT au vizitat platformele industriale ale TenarisSilcotub şi Michelin, pentru a urmări procesele de producţie, tehnologiile şi echipamentele celor două companii şi a putea realiza corelarea dintre cunoştinţele, abilităţile şi competenţele necesare pe piaţa muncii şi cele dobândite de elevi în şcoală. Întâlnirile au avut loc la Zalău, în judeţul Sălaj, în lunile mai şi octombrie ale acestui an, la iniţiativa principalelor companii industriale ce operează la nivel local, ca parte a programelor acestora de sprijinire a dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic.


Exemple de bună parctică: două laboratorare, finanţate de Tenaris


Compania TenarisSilcotub nu este la prima implicare în dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic. La Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” şi la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, compania a investit, recent, peste 600.000 de dolari pentru crearea şi echiparea a două laboratoare cu tehnologii şi echipamente de ultimă generaţie, similare celor folosite astăzi în industrie la nivel mondial: un laborator de pneumatică-hidraulică şi unul de electronică-automatizări sunt acum disponibile elevilor de la toate liceele cu profil tehnic din Sălaj. În plus, profesorii care predau în laboratoarele menţionate au participat la sesiuni de training cu experţi din industrie şi la schimburi de experienţă cu omologi ai lor din alte ţări în care Tenaris îşi desfăşoară activitatea.


Noile standarde de pregătire profesională urmează să fie aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei.  Se intenţionează ca acest ordin să poată fi aplicat începând cu anul şcolar 2015/2016 pentru elevii care intră în primul an de liceu/învăţământ profesional.

Citeşte şi Cum ne dau străinii lecţii de afaceri în propria noastră ţară: Tenaris şi Michelin

FOTO O multinaţională face, la Zalău, treaba Statului Român

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite