Instanţa l-a trimis acasă pe afaceristul Radu Dan. El scapă de gratii după 21 de luni de arest preventiv

Instanţa l-a trimis acasă pe afaceristul Radu Dan. El scapă de gratii după 21 de luni de arest preventiv

Radu Dan a stat după gratii 21 de luni FOTO Facebook.com

După mai multe încercări de a scăpa de arestul preventiv, omul de afaceri Radu Dan a reuşit să îi convingă pe magistraţi să îl scoată din spatele gratiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis, zilele trecute, contestaţia formulată de către omul de afaceri Radu Dan împotriva soluţiei Tribunalului Sălaj şi au hotărât ca zălăuanul să scape de arestul preventiv şi să fie plasat în arest la domiciliu până în 10 august. Decizia instanţei clujene vine după 21 de luni pe care afaceristul le-a petrecut în spatele gratiilor.

În perioada menţionată, Radu Dan nu are voie să părăsească imobilul din Zalău fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În plus, el este obligat să se prezinte în faţa instanţei de judecată în faţa căreia se află cauza, ori de câte ori este chemat, să nu comunice direct sau indirect cu inculpatul Lucian Băican şi nici cu martorii din cauză. În caz de încălcare cu rea-credinţă a mpsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu cea a arestării preventive. Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă.

Arestat în luna octombrie a anului 2015, omul de afaceri Radu Dan a fost trimis în judecată în luna ianuarie a acestui an de către procurorii DNA Cluj, într-un dosar ce priveşte retrocedările de terenuri din Zalău, sub acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi dare de mită în formă continuată. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Sălaj.

Fostul subprefect, inculpat în dosar

Zălăuanul este acuzat că a intervenit în emiterea unor titluri de proprietate, prin influenţa asupra unor funcţionari din primărie. În acelaşi dosar este trimis în judecată, în stare de libertate, şi Lucian Băican, fostul suprefect al judeţului Sălaj, pentru luare de mită, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, Radu Dan a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1.570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren.

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. În cazul unuia dintre contracte, samsarul a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, prin aceleaşi persoane interpuse, el a vândut 1.470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei. În ambele cazuri,  preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.

Verdict aşteptat în 19 iulie

Procurorii susţin că în perioada 2014-septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, Lucian Băican, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la Radu Dan foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, fostul subprefect a încheiat contractul de vânzare-cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.
O soluţie în acest dosar este aşteptată pentru miercuri, 19 iulie.

Mai puteţi citi:

Înşelăciune cu scutece pe Facebook. Şase mame din Zalău, ţepuite cu peste 14.000 de lei

Achitat de prima instanţă, un fost primar a fost condamnat de Curtea de Apel. Decizia este definitivă

citeste totul despre: