Delicatesa periculoasă din farfurie. Cum arată peştele-balon, creatura mai otrăvitoare decât cianura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele-balon FOTO http://kids.nationalgeographic.com
Peştele-balon FOTO http://kids.nationalgeographic.com

Mii de creaturi uimitoare vieţuiesc în adâncurile oceanelor. Printre acestea, unele care la prima vedere par nişte vietăţi inofensive şi frumoase, dar care, când sunt ameninţate, devin un real pericol.

Considerat una dintre cele mai otrăvitoare specii de pe planetă, peştele-balon conţine tetrodotoxină, o substanţă mortală, de 1.000 de ori mai toxică decât cianura, suficientă pentru a ucide 30 de adulţi. Deocamdată nu a fost descoperit un antidot. Totuşi, biologii susţin că nivelul acestei toxine variază de la specie, la specie, cei fără tetrodotoxină devenind hrana pentru peştii carnivori mai mari.

Fiind un înotător lent şi având un colorit care nu le permite să se camufleze în apă, peştele-balon a dezvoltat o strategie pentru a-i intimida pe prădători: prin înghiţirea rapidă a unei cantităţi foarte mari de apă şi chiar aer şi graţie stomacului foarte elastic, îşi măreşte considerabil dimensiunea, căpătând o formă sferică. Acest look respingător este completat, adesea, de spinii lungi care îi acoperă întreg corpul, reuşind, astfel, să-i întoarcă din drum pe prădătorii care speră la o masă rapidă.

În lume există peste 120 de specii de peşte-balon, care trăiesc în zonele tropicale, atât în apele sărate ale Oceanului Pacific şi Mării Roşii, cât şi în cele dulci ale râurilor Mekong şi Amazon. Corpul lor, cu o lungime ce variază între 2,5 şi 61 de centrimetri, este alungit, conic, capul bombat, buzele proeminente şi stomacul mare şi elastic.

Nu au solzi, dar unii dintre ei sunt acoperiţi cu spini. Se hrănesc cu nevertebrate şi alge, iar speciile de dimensiuni mari mănâncă chiar şi scoici, micii ori crustacee, tocându-şi astfel cei patru dinţi aflaţi în creştere continuă. Biologii susţin că aceşti peşti otrăvitori sintetizează toxica mortală din bacteriile vietăţilor pe care le consumă.

Deşi este un peşte otrăvitor, el reprezintă o delicatesă culinară în Japonia, Korea ori China. Cunoscut sub denumirea de "Fugu", acest preparat este extrem de costisitor şi este gătit doar de bucătari pregătiţi, licenţiaţi, care ştiu că în joc este viaţa clienţilor. Pentru asta, ei trebuie să se asigure că au eliminat toate organele peştelui care conţin toxina fatală.

Vă mai recomandăm:

Animale la superlativ: care sunt deţinătoarele de recorduri mondiale

Cosmeticianul carnivor. Peştişorul exotic care se hrăneşte cu pielea moartă a corpului uman

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite