Dacian Cioloş şi Vasile Dîncu au lămurit, de la Zalău, problemele spitalelor regionale şi ale Arenei Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul a fost asaltat de jurnalişti la ieşirea de la întâlnirea cu politicienii locali FOTO Instituţia Prefectului
Premierul a fost asaltat de jurnalişti la ieşirea de la întâlnirea cu politicienii locali FOTO Instituţia Prefectului

Aflaţi vineri, 4 martie, la Zalău, premierul Dacian Cioloş şi vicepremierul Vasile Dîncu au lămurit cu jurnaliştii impasul în care se află spitalele regionale, dar şi controversele legate de Arena Naţională, închisă de mai multe luni din cauza lipsei avizului ISU.

Premierul Dacian Cioloş s-a aflat vineri, 4 martie, pentru câteva ore în Sălaj, fiind prima sa vizită oficială în judeţ de la numirea sa în fruntea Executivului. Premierul a ajuns la Zalău în jurul orei 16.00, venind de la Cluj, însoţit de vicepremierul Vasile Dîncu şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Prima oprire a delegaţiei guvernamentale a avut loc la Consiliul Judeţean, premierul şi vicepremierul s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, cu noul prefect al judeţului, Marin Niţu, cu primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, dar şi cu o parte din parlamentarii judeţului.


Soluţie pentru şoseaua de centură a Zalăului


La ieşirea de la întâlnire, Dacian Cioloş a precizat că s-a discutat despre problema blocajului apărut în calea şoselei de centură a municipiului Zalău, pentru care s-a găsit, în sfârşit o soluţie. ”L-am anunţat pe domnul primar. Chiar ieri am avut o discuţie la Ministerul Apărării şi am înţeles că problema a fost clarificată. Ministerul Apărării va da avizul pentru terenul respectiv, care trebuie să intre în proiectul centurii. Sper ca proiectul să fie finalizat”, a declarat Cioloş.


Premierul a vorbit şi despre cadastrarea teritoriului, precizând că speră că primarii care vor fi aleşi în această vară se vor implica, alături de oficiile judeţene de cadastru, în finalizarea cadastrului pentru toată suprafaţa comunei pe care o reprezintă. "Avem de gând ca după alegerile locale, când vom avea noi primari cu mandate la început, dat fiind faptul că la Agenţia de Cadastru acum avem şi banii necesari, avem şi personalul - că am aprobat în urmă cu câteva săptămâni o suplimentare a personalului de la Agenţia Naţională de Cadastru cu 600 de posturi, sper să găsim şi primari care să fie gata să se angajeze împreună cu oficiile judeţene de cadastru pe o finalizare a cadastrului la nivelul întregii comune, pentru că dacă mergem doar aşa cu bucăţi, atunci apar problemele", a precizat el.


Spitalele regionale s-au poticnit de amplasamente


La întrebarea despre problema ridicată de comisarul european Corina Creţu legată de proiectele celor trei spitale regionale ce ar urma să fie construite prin fonduri europene şi pentru care, la aproape un an de la semnarea contractului, nu s-a reuşit încă nici măcar identificarea amplasamentelor, a răspuns vicepremierul Vasile Dîncu, precizând că în toate cele trei oraşe - Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi există identificate amplasamentele şi sunt emise şi hotărârile de consiliul local în acest sens. ”Au fost dispute locale pentru locaţii”, a admis el, apreciind, însă că ”se găsesc cu siguranţă găsesc locaţii atunci când sunt bani”.


”Obiectivul nostru este - şi cred că este posibil - să refacem studiile de fezabilitate până în toamnă, în aşa fel încât să putem începe problemele tehnice la toate cele trei spitale”, a completat premierul.


Arena Naţională poate găzdui amicalul România - Spania


Vasile Dîncu a răspuns şi la o întrebare legată de situaţia Arenei Naţionale, în contextul în care înainte cu câteva ore primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat vicepremierului  accelerarea procedurilor în urma cărora Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să elibereze agreementul privind materialul din care este realizat acoperişul de la Arena Naţională. "O să-i răspund mai complex domnului Sava, pentru că nu am vrut să frâng de la început cariera politică a unui tânăr politician. Înainte de a ieşi public, am adunat trei ministere care au lucrat la o soluţie, ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii, am lucrat împreună şi cu reprezentanţi ai primăriei pentru a face împreună un dosar de câteva sute de pagini privind organizarea securităţii spectatorilor la meciul respectiv. Aveam toate condiţiile, ne pregăteam să anunţăm acest lucru şi în ultimul moment a venit domnul primar şi ne-a spus că dacă nu-i dăm autorizaţie sau dacă nu schimbă legea pentru ca el să primească autorizaţie atunci el nu este de acord cu asta, pentru că el vrea să respecte legalitatea întru totul. Adică a vrut să devină o statuie a legalităţii întruchipate, să ne arate pe de o parte că vechiul primar nu a făcut lucrul care trebuie pentru stadion şi alte chestiuni în prag de campanie. Ne pare rău că un tânăr politician are o asemenea tratare a unei probleme publice foarte importante", a declarat el.


Vicepremierul a subliniat că ”există în acest moment toate condiţiile pentru ca să se desfăşoare la Bucureşti meciul cu Spania din 27 martie. Este numai problema acceptului primăriei”.
 

Vă mai recomandăm:

Guvernul schimbă prefectul în Sălaj. Noul prefect se judecă de mai mulţi ani cu Executivul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite