Cât de bun e de fapt spanacul: ne ajută să devenim mai puternici sau „efectul Popeye Marinarul” este doar un mit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generaţii întregi de copii au crescut cu obligaţia de a mânca, periodic, mâncare de spanac, în virtutea faptului că leguma ar asigura organismului un aport substanţial de fier. Ideea a fost intens promovată şi de celebrul desen animat „Popeye Marinarul“, în care personajul principal căpăta puteri extraordinare imediat ce mânca o conservă cu spanac.

Deşi spanacul conţine o cantitate semnificativ mai mare de fier decât alte produse vegetale, mineralul este asimilat într-o proporţie foarte mică de către organismul uman. Promovarea lui ca sursă de fier în alimentaţie este, în opinia nutriţionistului Marius Călinici, ”una dintre marile mistificări ale gastronomiei”.

Potrivit specialistului, gradul foarte redus de biodisponibilitate a fierului din spanac este cauzat de prezenţa fitaţilor, o substanţă care influenţează în mod decisiv gradul de absorbţie a acestui mineral. ”Din cauza acestor fitaţi, prezenţi, de altfel, în toate produsele vegetale, fierul nu este uşor pus la dispoziţia organismului. De aceea, a se comenta că spanacul este bogat în fier nu era relevant pentru organismul uman”, spune medicul.


Spanacul - aliment sănătos


Deşi nu are acele efecte miraculoase promovate de Popeye Marinarul, spanacul rămâne, totuşi, o legumă recomandată consumului uman, datorită unor beneficii rezultate din alte componente ale sale. ”Ca şi alte vegetale, în special cele consumate ca frunze verzi, spanacul este sursă importantă de acid folic, o vitamină care stimulează formarea hemoglobinei. În general, pentru că este un zarzavat care are o grămadă de minerale şi vitamine, spanacul are o grămadă de beneficii - mai ales consumat în stare crudă - dar nu mai multe decât alte frunze comestibile”, precizează Marius Călinici.


Efectele nedorite ale spanacului


Medicul spune că, dacă este consumat în cantităţi foarte mari, spanacul poate da chiar efecte nedorite. ”Spanacul conţine o cantitate foarte mare de acid oxalic. Dacă se consumă mult şi des, poate duce la litiază renală oxalică. De asemenea, tot în cantităţi mari, spanacul acidifică organismul, nefiind bun pentru cei care au tendinţa să dezvolte litiază urică”, explică el.


Cea mai importantă sursă de fier - carnea


Potrivit nutriţionistului, chiar dacă - în ciuda mitului creat - spanacul nu poate fi considerat sursă esenţială de fier pentru organism, omul are la dispoziţie o resursă valoroasă care să-i satisfacă nevoia vitală pentru acest mineral: carnea. ”Cea mai importantă sursă de fier este carnea, pentru că fierul din carne este foarte biodisponibil. De aceea, şi spanacul, dacă îl asociem cu o bucată de carne de bună calitate, un ou-ochi nu prea prăjit sau smântână, devine un preparat care vine cu un aport de fier. Aceste combinaţii pot compensa din defectele spanacului ca atare”, conchide el.

Vă mai recomandăm:

Excesul de curăţenie care ne îmbolnăveşte. Cum ne facem singuri rău crezând că ne protejăm împotriva bolilor

Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Beneficiile, dar şi riscurile fatale ale prafului din bucătărie considerat medicament universal

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite