Şoferiţa care a provocat accidentul cu patru morţi de la Jibou şi-a recunoscut vinovăţia. Ce pedeapsă a negociat cu procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferiţa (centru) a fost singura supravieţuitoare FOTO Facebook.com
Şoferiţa (centru) a fost singura supravieţuitoare FOTO Facebook.com

Procurorii au finalizat cercetările în cazul accidentului feroviar produs la Jibou în luna mai a anului trecut, în urma căruia patru tinere din Maramureş şi-au pierdut viaţa. Ancheta a stabilit că şoferiţa a ignorat semnalele acustice şi luminoase care anunţau sosirea trenului.

Şoferiţa care a provocat tragedia de la Jibou, în urma căreia patru tinere de 20 şi 21 de ani şi-au pierdut viaţa, şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor. În vârstă de 22 de ani, Sanda Ungur a încheiat cu anchetatorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani, ne-a declarat procurorul Marta Chiş, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou.

Iniţial, inculpata a susţinut că nu are nicio vină pentru moartea prietenelor sale şi a acuzat că sistemul ce anunţa sosirea trenului nu era funcţional. Cercetările au desfiinţat această variantă, anchetatorii stabilind că şoferiţa a ignorat semnalele acustice şi sonore de la trecerea la nivel cu calea ferată. “Raportat la probele care erau în dosar, inculpata a decis să încheie acordul”, a menţionat procurorul.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a ajuns pe masa magistraţilor Judecătoriei Jibou, care urmează să se pronunţe cu privire la pedeapsa negociată de procurori şi inculpată. În dosar s-au constituit părţi civile doar părinţii uneia dintre victime, fără a menţiona cuantumul despăgubirilor.

Părinţii victimelor nu au cerut pedepsirea şoferiţei

Potrivit prevederilor Codului Penal, uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multe persoane, limitele se majorează cu jumătate. Având în vedere că inculpata şi-a recunoscut vinovăţia, are dreptul la reducerea limitelor cu o treime. “În acest caz, limitele de pedeapsă ajungeau astfel la 2, respectiv 7 ani, şi s-a mers pe maximul care se poate da cu suspendare şi anume 3 ani”, a explicat procurorul jibouan.

accident mortal jibou

FOTO ISU Sălaj

Acesta a adăugat că în cursul urmăririi penale, părţile civile au comunicat prin avocat că nu solicită condamnarea inculpatei, în timp ce persoanele vătămate au precizat că nu se pot exprima cu privire la pedeapsa care ar putea fi aplicată, motiv pentru care lasă la latitudinea organelor judiciare alegerea pedepsei.

Reamintim că în 17 mai, Mădălina Pârja, Maria Şteţ, Claudia Barboş şi Sara Pop, patru tinere în vârstă de 20 şi 21 de ani, toate din judeţul Maramureş, sudente în ultimul an în cadrul Centrului Universitar Baia Mare, şi-au piedut viaţa după ce autoturismul în care se aflau a fost spulberat de trenul personal 4046, Baia Mare-Jibou. Maşina era condusă de prietena şi colega lor de facultate, Sanda Ungur, singura care a supravieţuit. Impactul a fost atât de puternic încât autoturismul a fost aruncat la câţiva metri distanţă de calea ferată, trei dintre pasagere murind pe loc după ce au fost proiectate în afara maşinii. O altă tânără a decedat în fiarele contorsionate. Conducătoarea auto a suferit răni grave.

Cele cinci maramureşence erau studente în ultimul an la Centrul Universitar Nord din Baia Mare şi se întorceau acasă de la Cluj-Napoca, unde participaseră la festivitatea de absolvire organizată de Universitatea Tehnică.

Mai puteţi citi:

Anchetă finalizată în cazul accidentul cu patru morţi de la Jibou. Ce se întâmplă cu singura supravieţuitoare a tragediei

UPDATE Patru studente au murit şi o alta a fost rănită grav după ce maşina în care se aflau a fost lovită de tren

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite