Sindromul ciudat care ne dă peste cap realitatea. Ce declanşează tulburarea denumită după o lectură a copilăriei
0
Aproape cu toţii ştim povestea personajului Alice din romanul scriitorului Lewis Carroll, care în drumul spre Ţara Minunilor a suferit numeroase transformări, micşorându-se sau mărindu-se în urma consumării unor prăjituri sau ciuperci. „Alice în Ţara Minunilor” este, însă, şi denumirea unui sindrom real întâlnit în medicină.
Dincolo de poveste, ”Alice în Ţara Minunilor” este o tulburare de tip neurologic care afectează percepţia vizuală, auditivă şi percepţia timpului.
Cunoscutul medic ieşean Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, explică cum se manifestă acest sindrom şi care sunt cauzele care îl pot declanşa.
”Persoanele care suferă de acest sindrom percep obiectele mult mai mici sau mai mari decât sunt în realitate, mai îndepărtate sau mai apropiate, şerpuitoare atunci când acestea sunt drepte. Uneori, obiectul perceput apare foarte departe şi extrem de aproape în acelaşi timp, producând confuzie. În acest sindrom, ochiul nu este afectat, ci doar modul de interpretare a informaţiei de către creier. Studiile au demonstrat o activitate anormală în cortexul vizual, responsabil de perceperea corectă a formei şi mărimii obiectelor”, precizează prof. dr. Marin Burlea.
În cazul persoanelor afectate de această tulburare neurologică, nu doar percepţia obiectelor din jur este alterată ci şi cea a propriului corp. Episoadele în care percepţia este denaturată durează, de obicei, câteva minute. În timpul acestora, persoana afectată pierde în acelaşi timp şi percepţia timpului, având alterat şi auzul, fiecare mişcare pe care o face fiind percepută ca însoţită de un anumit sunet.
Primul indiciu care poate fi asociat cu sindromul "Alice în Ţara Minunilor" este o migrena ciudată, ce afectează la scurt timp simţurile.
”Incidenţa sindromului este mai mare la copiii cu vârste între 3-13 ani, dar el este întâlnit şi la adulţi. Originea lui nu este încă elucidată, se cunoaşte doar faptul că această simptomatologie poate apărea în urma unei migrene puternice, a unei crize de epilepsie, a unei tumori pe creier sau în urma administrării de medicamente psihotrope”, a completat prof. dr. Marin Burlea.
Indiferent de varsta, sindromul "Alice în Ţara Minunilor" poate dura de la câteva minute până la câteva săptămâni.
Mai puteţi citi:
Logoped: „Când părinţii vorbesc «pe limba copilului», îl menţin la un nivel inferior vârstei sale“