S-a dat liber la gazele de şist în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Chevron a primit undă verde să caute gaze de şist. Specialiştii spun că exploatarea lor ar ieftini gazul pentru populaţie.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a publicat pe site-ul instituţiei un document din 20 decembrie 2012 care atestă eliberarea unui certificat de urbanism pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1 A“. Satul Păltiniş din comuna Băceşti se află la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Bârlad, în nordul judeţului. Compania americană a primit, practic, dreptul de a amplasa instalaţii de foraj şi de a începe testarea subsolului din arealul localităţii vasluiene.

Şefii Consiliului Judeţean Vaslui susţin că nu aveau niciun motiv pentru a nu acorda certificatul de urbanism către Chevron. 

„Ca preşedinte al CJ Vaslui, nu pot refuza nicio cerere legală a unei persoane fizice sau juridice. Evenimentele care au condus la protestele de stradă de anul trecut erau îndreptate împotriva unor decizii guvernamentale. În concluzie, lumea trebuie să înţeleagă că nu se poate să nu acorzi un anumit act dacă acesta respectă întocmai legea“, a replicat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi şeful PSD Vaslui.

CE SPUN EXPERŢII

Ionel Blănculescu, expert financiar, fost ministru al Sănătăţii în 2003 şi blogger adevarul.ro, susţine că, atât timp cât SUA, Polonia şi Marea Britanie exploatează fără pericole gaze de şist, „nu mai are niciun sens să discutăm despre riscurile acestor operaţiuni“.

Refuzul de a exploata gazele de şist ar duce la relocarea activităţii industriale din România, ceea ce, în opinia lui Blănculescu, ar confirma că anul 2013 va fi unul de „coşmar pentru România“, iar costurile finale vor fi plătite de populaţie. El susţine că ONG-urile care protestează faţă de gazelor de şist sunt sponsorizate de către cei care pierd economic din creşterea ofertei.

„România este dependentă 40-50% de gazele din exterior. Dacă 10% din aceste importuri vor fi înlocuite cu gazele de şist din producţia internă, o să îi deranjăm pe unii în afaceri, iar pericolul este să se creeze precedente şi pentru alte state, şi atunci pierderile ar fi şi mai mari“, a adăugat Blănculescu.

Totodată, Ionuţ Purica, expert în Energie şi Mediu în cadrul Academiei Române, este de părere că tehnica pe care o va folosi Chevron la Bârlad, fracturarea hidraulică, s-a mai utilizat în ţara noastră. 

„Oamenii trebuie să ştie că tehnica a evoluat. Singurul risc este că se foloseşte această tehnică pe orizontală, care poluează apa, dar şi pentru această problemă există tehnologii prin soluţii metalifere, care se comportă la fel ca apa, dar care nu sunt nocive“, susţine Ionuţ Purica.

Specialistul mai spune că şi din punct de vedere economic, afacerea de la Bârlad este benefică: „România importă trei miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ne costă cam 1% din PIB. La Consiliul Mondial al Energiei se face şi un impact economic. Din punct de vedere al rezultatelor, este clar că ieşim mai ieftin dacă folosim gazele noastre decât cele de import“.

Vasile Simileanu, vice-preşedintele Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea“, susţine că „orice resursă trebuie exploatată şi, în acelaşi timp, conservată. Cât priveşte gazele de şist, acestea ne-ar asigura o independenţă faţă de gazul rusesc, dar şi scăderea preţului la gaz către populaţie şi marii consumatori“.

Specialistul în geopolitică mai precizează că România are şi avantajul că deţine depozite mari pentru gaze, în rezervoare naturale şi mine dezafectate.

Cum se extrag gazele de şist

Infografie

AMENINŢĂRI CU PROTESTE

Vestea i-a pus în mişcare pe liderii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) – iniţiatorii mişcărilor de stradă de la Bârlad din aprilie-martie 2012 –, care au stabilit că se impune organizarea unui nou protest. 

„Ne vom adresa cu plângeri către toate organismele naţionale şi internaţionale care au obligaţia să apere viaţa cetăţenilor în faţa morţii“, a declarat Neculai Rotaru, unul dintre liderii GISC Bârlad. Aceştia denunţă „trădarea politicienilor“, susţinând că nici fosta guvernare, nici actuala nu au ţinut cont de opiniile şi protestele lor.

ISTORICUL AFACERII PE PARCURSUL ANULUI 2012

- 21 martie – Peste 5.000 de oameni protestează la Bârlad faţă de proiectul privind explorarea gazelor de şist în zonă.

- 28 martie – Monitorul Oficial publică acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron prin care li se concesionează americanilor trei perimetre în judeţul Constanţa.

- martie-aprilie – Proteste vehemente ale unor lideri USL, precum Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Adrian Năstase şi Marian Vanghelie, care acuză Guvernul Ungureanu de aprobarea concesiunii fără a avea un studiu de impact asupra mediului. 11 parlamentari PSD depun un proiect de lege pentru interzicerea explorării gazelor de şist. Oficialii Chevron anunţă amânarea înce-perii explorării la Bârlad.

- 27 aprilie – Guvernul Ungureanu este demis în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de USL. Unul dintre punctele slabe menţionate în document face referire la acordul cu Chevron.

- 3 mai – Imediat ce ajunge prim-ministru, Victor Ponta ameninţă cu „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor care se află în derulare la nivel european“.

- 17 mai – Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, cu privire la moratoriul lui Ponta: „Doresc să aflu motivaţia moratoriului şi cum intenţionează să procedeze mai departe“.

- 21-22 iunie – Senatul, cu USL majoritar, respinge propunerea de lege iniţiată de cei 11 parlamentari PSD. Victor Ponta declară că va amâna până după alegerile parlamentare din decem-brie discutarea problemei.

- 5 iulie – Victor Ponta anunţă că l-a cooptat pe generalul în retragere ame-rican Wesley Clark pe postul de consilier onorific pe probleme strategice şi de securitate. „Ştiu destul de multe despre aceste tehnologii. Ştiu că gazul de şist are un viitor extraordinar în România“, a declarat Wesley Clark.

- 8 noiembrie – Victor Ponta se întâlneşte la Palatul Victoria cu reprezentanţii mai multor companii americane din România, inclusiv Chevron. „Sunteţi cu toţii bineveniţi să investiţi aici, să creaţi locuri de muncă“, le transmite premierul.

- 21 noiembrie – Parlamentul European avizează două rapoarte privitoare la gazele de şist, venite de la Comisia de Industrie şi Energie şi de la cea de Mediu. Forul european respinge un amendament al Grupului Verzilor care solicita impunerea unui moratoriu împotriva fracţionării hidraulice.

- 18 decembrie – Victor Ponta spune că „negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor rămân o zonă de interes“.

- 20 decembrie – Consiliul Judeţean Vaslui dă verde companiei Chevron pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1A“.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite