Primarul care a concesionat terenurile comunei fiului său rămâne fără funcţie. Procesul cu ANI, pierdut definitiv
0Gelu Pecheanu, primarul comunei vasluiene Drânceni, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil. Pecheanu va fi demis după ce decizia instanţei va fi comunicată Prefecturii.
Gelu Pecheanu (PSD) a pierdut procesul cu ANI şi în primă instanţă, la Curtea de Apel Iaşi, încă din noiembrie 2015, însă a contestat hotărârea, dosarul fiind înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat calea de atac.
”Respinge recursul declarat de reclamantul Pecheanu Gelu împotriva sentinţei civile nr. 192 din 20 noiembrie 2015 a Curţii de Apel Iaşi - Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în soluţia pronunţată de IICCJ pe luni, 5 noiembrie.
Gelu Pecheanu, primar al comunei Drânceni din 2008, a fost acuzat că a încheiat un contract de concesiune cu intreprinderea individuală ce aparţine fiului său, prin care a concesionat din domeniul privat al comunei suprafaţa de 75,22 ha păşune, cu 25 lei/ha anual. Pentru suprafaţa de teren fiul primarului a primit de la APIA subvenţii în valoare de 94.000 lei.
În faţa judecătorilor, primarul a invocat că în cazul de faţă exista o hotărâre a consiliului local şi că el nu se putea împotrivi acestei decizii. Apărările sale nu au fost susţinute de instanţă.
”Apărările reclamantului nu pot fi primite. Astfel, reclamantul susţine că nu a făcut decât să aducă la îndeplinire Hotărârea Consiliului local nr.10/2011, prin care au fost aprobate elementele esenţiale ale concesiunii, printre care şi obiectul şi valoarea redevenţei. Hotărârea Consiliului local nu a stabilit însă şi persoana concedentului, pentru ca reclamantul să poată invoca lipsa sa totală de decizie în executarea Hotărârii Consiliului local, dar chiar şi într-o astfel de situaţie, reclamantul ar fi avut îndatorirea dată de lege să nu semneze un contract care reprezintă un beneficiu pentru fiul său. Este lipsită de relevanţă împrejurarea că prin concesionarea suprafeţei de 75,22 ha către Întreprinderea Individuală Pecheanu Bogdan Victor Lucian nu s-a încălcat dreptul altor crescători de animale care să fi făcut cerere, sau că în lipsa contractului, cea mai mare suprafaţă ar fi rămas neconcesionată. Reclamantul nu poate susţine că în încheierea contractului de concesiune a urmărit doar interesul unităţii administrative pe care o reprezenta, cât timp fiul său şi el însuşi au avut interes patrimonial în încheierea contractului”, au invocat judecătorii Curţii de Apel Iaşi în motivarea hotărârii prin care au validat decizia ANI.
Primarul, arătă judecătorii, putea şi avea obligaţia să refuze participarea la încheierea contractului fără a încălca hotărârea Consiliului local şi atributele ce îi aparţin primarului, întrucât dispoziţiile legale prezentate mai sus îi confereau această obligaţie.
”Consideră reclamantul că actul de concesiune nu poate reprezenta interesul şi beneficiul său personal, întrucât nu a produs nici un folos material din moment ce drepturile din contract sunt stabilite de lege şi nu au fost negociate. Cu toate acestea, efectul contractului s-a tradus nu numai în acordarea dreptului de exploatare a unui teren proprietate privată a statului în beneficiul întreprinderii individuale deţinute de fiul său, dar şi în obţinerea de către această întreprindere şi a unor fonduri de stat cu titlu de sprijin, indiferent de valoarea acestora. Interesul patrimonial direct al reclamantului rezultă indubitabil din conţinutul procurii, încheiată după 7 zile de la semnarea contractului de concesiune, în baza căreia reclamantul a obţinut dreptul de administrare a Întreprinderii Individuale Pecheanu Bogdan Victor Lucian”, au conchis judecătorii .
În paralel cu acţiunea ANI, primarul Pecheanu va răspunde şi din punct de vedere penal pentru faptele sale, el fiind trimis în judecată pentru conflict de interese. Inculpat în dosar este şi fiul său, acuzat de complicitate.