Dotări noi pentru Observatorul Bârlad. Instrument optic primit prin donaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instrumentul donat Observatorului B\rlad FOTO Ciprian Vîntdevară
Instrumentul donat Observatorului B\rlad FOTO Ciprian Vîntdevară

Instrumentul a intrat deja în dotarea observatorului astronomic şi va fi folosit la observaţiile astronomice cu publicul, dar şi în viitoarele tabere de astronomie care vor fi organizate pe parcursul anului 2016.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, judeţul Vaslui a primit o nouă sponsorizare de la S.C. HAMA DISTRIBUTION ROMÂNIA S.R.L din Bucureşti.

Noua achiziţie constă într-un refractor marca Celestron PowerSeeker 60EQ cu apertura de 60 mm şi lungimea focală de 900 mm.
    
„În acest moment Observatorul Astronomic din Bârlad se numără printre cele mai dotate observatoare astronomice publice din România”, precizează muzeograful Ciprina Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Istoria observatorului astronomic din Bârlad a început în anul 2006, când a fost achiziţionat primul telescop pentru observaţii astronomice, Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm. În aceeaşi perioadă s-a construit şi platforma metalică, ce este folosită la observaţii astronomice. Toate aceste achiziţii au fost realizate din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan” la iniţiativa muzeografului Mircea Mamalaucă, directorul instituţiei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui.

Ideea construcţiei unui observator astronomic a venit la data respectivă din partea Asociaţiei Astronomice „Sirius”, reprezentată de profesorul Ioan Adam, preşedintele uneia din cele mai importante asociaţii de astronomie din ţară, ce formează în fiecare an tineri olimpici la nivel naţional şi chiar internaţional.

A urmat o perioadă (2008 – 2010), când  vizitarea la observator era limitată şi se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul astronomic şi-a deschis larg porţile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât şi observaţii astronomice săptămânale cu publicul şi clubul de astronomie.

La finalul anului 2009, s-a construit o cutie culisabilă pe şine pentru protejarea telescopului principal. În anul 2010, tot din fondurile Muzeului „Vasile Pârvan”, s-a achiziţionat o cameră specială pentru videoastronomie (MINTRON).

În perioada 2011 – 2013,  observatorul astronomic  a intrat într-un proces intes de modernizare. În tot acest interval de timp s-au realizat două proiecte în valoare totală de 10.000 de euro. Ambele proiecte au fost caştigate prin programul Ţara lui Andrei de la Petrom.

Primul proiect a fost câştigat în octombrie 2011 şi cel de-al doilea, în noiembrie 2012.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite