Decizia judecătorilor în cazul alegerii celor doi viceprimari ai municipiului Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima şedinţă a Consiliului Local Vaslui a fost marcată de dispute aprinse
Ultima şedinţă a Consiliului Local Vaslui a fost marcată de dispute aprinse

Tribunalul Vaslui a admis miercuri, 9 decembrie, solicitarea formulată de Partidul Social Democrat privind suspendarea efectelor hotărârii Consiliului Local Vaslui prin care au fost aleşi cei doi viceprimari ai municipiului reşedinţă de judeţ.

PSD Vaslui a dat în judecată Consiliul Local Vaslui solicitând anularea hotărârii prin care s-au ales viceprimarii municipiului Vaslui. Suplimentar, reprezentanţii PSD au solicitat suspendarea efectelor hotărârii adoptate de majoritatea din CL Vaslui, prin care Lucian Branişte şi Cătălin Mândru au fost aleşi viceprimari. 

Astăzi, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis solicitarea PSD privind suspendare hotărârii CL, până când instanţa va soluţiona cauza pe fond.

”Admite cererea formulată de reclamantul Partidul Social Democrat-Filiala Judeţeană Vaslui, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al mun. Vaslui . Dispune suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local al mun. Vaslui nr. 114/24.11.2020, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 2317/89/2020”, se menţionează în hotărârea instanţei care poate fi contestată în termen de cinci zile de la comunicare. 

Practic, odată cu pronunţarea acestei decizii Primăria Vaslui mandatele celor doi viceprimari care şi-au preluat atribuţile după şedinţa din 24 noiembrie 2020 îşi pierd legitimitatea. Iar decizia va rămâne definitivă, până la soluţionarea definitivă a cererii înaintate de PSD în Contencios Administrativ municipiul reşedinţă de judeţ va rămâne fără viceprimari.

Disputa orgoliilor politice din Consiliul Local Vaslui a început încă de la prima şedinţă de după alegerile locale din 27 septembrie. PSD, partidul care a dat primarul municipiului reşedinţă de patru mandate, a pierdut pentru prima dată majoritatea în Consiliul Local, care în prezent este asigurată de PNL şi USR PLUS.

În prima şedinţă de CL, în noua formulă, mărul discordiei l-a reprezentat desemnarea consilierilor în comisiile de specialitate, mai exact în comisia juridică. PSD a contestat şi atunci deciziile adoptate de majoritatea PNL-USR-PLUS, iar juriştii Prefecturii Vaslui aveau să dea vot de nelegalitate pentru hotărârile adoptate, inclusiv pe cea privind alegerea viceprimarilor. La două săptămâni distanţă a urmat o nouă şedinţă extraordinară de CL pentru a se alege din nou viceprimarii. De aceasta dată, disputele aprinse între consilierii celor două tabere politice au pornit după ce cinci dintre consilierii PSD nu s-au putut prezenta la şedinţă fiind izolaţi la domiciliu. 

Cum, potrivit codului administrativ, alegerea viceprimarilor se face prin vot secret, cei cinci consilieri care participau la şedinţă prin sistemul ZOOM nu şi-au putut exprima opţiunea prin vot. Consilierii PSD au solicitat amânarea alegerii viceprimarilor la o şedinţă în care să fie prezenţi toţi în sala de şedinţă, însă cererea a fost respinsă de majoritari care, la rândul lor, au invocat că astfel s-ar putea tergiversa foarte mult alegerea viceprimarilor. În semn de protest, consilierii PSD au refuzat să participe la vot, însă cei doi viceprimari au fost aleşi de majoritatea ce o aveau asigurată.

Criza cu care se confruntă Consiliul Local Vaslui, pe fondul disputelor politice dintre cele două tabere, este una fără precedent pentru administraţia locală.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite