Cinci sosuri pe care orice gospodină ar trebui să ştie cum să le pregătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosurile pot transforma o mâncare anostă într-un adevărat deliciu. Maestrul gastronom Nicolae Curelea ne prezintă cinci dintre cele mai cunoscute sosuri din bucătăria românilor.

Maioneza

Ingrediente:
• 4 gălbenuşuri fierte, tari;
• 4 gălbenuşuri crude;
• 800 ml ulei;
• 200 g lămăie;
• sare – după gust;
• piper alb – după gust;
• 1-2 linguri de sifon rece;
• 1-2 linguri smântână la temperatura camerei, adăugată la sfârşit

Preparare:
Gălbenuşurile fierte se trec prin sită sau răzătoarea fină. Se amestecă bine cu cele crude, sarea necesară şi o linguriţă de zeamă de lămâie, cu ajutorul telului. Se adaugă uleiul în picături, amestecând ritmic şi conbtinuu, pentru încorporarea acestora în gălbenuşul de ou. Se stropeşte sosul cu câteva picături de sifon rece până începe să se îngroaşe, apoi se adaugă uleiul în fir subţire, amestecând continuu energic. Din când în când se adaugă câte o lingură de zeamă de lămâie strecurată, alternativ cu câteva picături de sifon rece. Se adaugă şi praful de piper alb. Se continuă amestecarea până ce se mântuie toate ingredientele. La sfârşit se adaugă smântâna. Se gustă de acreală. Se păstrează la frigider maxim 48 ore.
Notă: Toate ingredientele folosite la prepararea maionezei trebuie să fie la temperatura camerei.

Sos Tartar (1 kg)

Ingrediente:
• 600 g maioneză, conform reţetei clasice;
• 3 ouă fierte tare, tocate mărunt;
• 3 legături de ceapă verde, tocată mărunt;
• 2 legături de pătrunjel, tocat mărunt;
• 150 g muştar iute;
• sare şi piper – după gust.

Preparare:
Maioneza se pune într-un castron, se stropeşte cu puţină apă rece şi se amestecă cu toate ingredientele pregătite după cum am arătat mai sus. Se amestecă uşor până la uniformizarea compoziţiei.  

Mujdei ardelenesc

Ingrediente:
• 2 căpăţâni mari de usturoi;
• sare – după gust;
• 1 ceaşcă smântână (240 ml);
• 2 linguri oţet de mere sau de vin;
• 1 linguriţă miere de albine;
• 1 lingură tarhon, tocat fin, proaspăt sau din oţet.

Preparare:
Usturoiul se curăţă, se spală, se taie feliuţe şi se pisează împreună cu sarea. Se adaugă smântâna, oţetul, mierea de albine şi tarhonul tocat fin. Se amestecă până se obţine o compoziţie omogenă.

Sos de ardei iute

Ingrediente:
• 2 ardei mari, iuţi, cu seminţele înlăturate, tocaţi foarte fin;
• 1 lingură ghimbir ras;
• 1 lingură coriandru verde, tocat fin;
• 10-12 linguri oţet din vin de orez;
• zahăr – după gust;
• sare – după gust.

Preparare:
Într-un castron de porţelan, se amestecă şi se freacă energic, cu o lingură de lemn, toate ingredientele de mai sus. Folosiţi sosul în ce direcţie doriţi.

Sos de usturoi

Ingrediente:
• 1 căpăţână mare de usturoi;
• sare – după gust;
• 1 vârf de linguriţă boia de ardei iute;
• 1 gălbenuş crud;
• câteva linguri de ulei;
• zeamă de lămâie sau oţet – după gust.

Preparare:
Usturoiul se curăţă, se spală şi se pisează cu sare şi un vârf de linguriţă de boia de ardei iute. Se adaugă un gălbenuş crud şi se freacă în continuare până se obţine o pastă.
Se picurează untdelemul, frecându-se ca la maioneză, până se obţine o cremă.
Se acreşte, după plac, cu zeamă de lămâie sau oţet.
Se foloseşte la rasol, piftii etc.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite