Ameninţaţi cu disponibilizările, poştaşii vasluieni intră în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poştaşii vasluieni ameninţă că începând cu 19 mai, vor intra în greva foamei, din cauza iminentelor disponibilizări şi reduceri salariale ce se anunţă pentru viitorul apropiat.

Nemulţumiţi de situaţia în care s-a ajuns, poşaşii vasluieni au stabilit deja un calendar al acţiunilor de protest, iar astăzi s-au întâlnit cu prefectul judeţului, în cadrul Comisiei de Dialog Social. “Avem probleme cu salariaţii care, cel puţin cei din mediul rural, de o bună perioadă de timp, nu şi-au putut efectua concediul de odihnă. Avem probleme de organizare a reţelei poştale, care trebuie discutate cu sindicatele. Conducerea companiei ne contestă şi valabilitatea contractului colectiv de muncă. O contestă chiar în instanţă. Vrem să se deschidă un dialog cu noi. De vreo lună de zile am auzit noi chestia asta. Să presupunem că o să câştige în instanţă. Asta ar duce la convulsii sociale fiindcă salariaţii din Poştă, peste două treimi la momentul ăsta, sunt la salariul minim pe economie. Un factor poştal nu poate depăşi 1.100 de lei”, a declarat Geta Turbatu, liderul filialei Vaslui a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).

Nu numai poştaşii vasluieni sunt nemulţumiţi de atitudinea directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română, ci toţi poştaşii din ţară. Sindicaliştii susţin că acesta a diminuat salariile, dar el are un venit lunar de 12.000 de euro, cam cât câştigă laolaltă 30 de poştaşi care îşi distrug lunar încălţămintea ducând corepondenţa. În acelaşi timp, cifra de afaceri a Poştei Române a scăzut continuu, a scăzut numărul personalului operativ, dar a crescut numărul celor cu funcţii de conducere.
Dacă problemele nu le vor fi rezolvate, pe 7 mai, în fiecare judeţ, poştaşii vor picheta prefecturile, pe 10 mai vor fi mitinguri locale, pe 13 mai va fi grevă japoneză în toată ţara, pe 15 mai vor fi pichetate Oficiile Judeţene de Poştă, pe 17 mai este programat un miting naţional la Bucureşti, iar începând cu 19 mai, poştaşii vor intra în greva foamei.
Anul trecut, la Vaslui 32 de angajaţi ai Poştei au fost trimişi în şomaj. În ciuda valului de disponibilizări din 2013, compania nu s-a redresat. Ba, din contră. 

“Când se iau măsurile pentru reorganizarea reţelei, ar trebui să se ţină cont de factorul uman, pentru că acolo lucrează oameni. Să nu se mai reducă salariile, să se creeze condiţii de muncă, să se creeze posibilitatea de a acorda concediu de odihnă în mediul rural, să ne ofere un cadru în care să putem lucra liniştiţi. Nu sunt condiţii de muncă în momentul în care tu ai lipsă de hârtie la ghişeu. Ţi se strică şi calculatorul, nu-l poţi repara. Ţi se strică imprimanta, n-ai cu ce o înlocui. Trimiţi imprimantele la reparat, n-au piese. Cumperi tu hârtie din banii tăi pentru a-ţi face toate lucrările pe care le ai de făcut. La locul de muncă e un stres continuu. Suntem ameninţaţi cu restructurarea posturilor, cu desfinţarea unor posturi, concedieri, sancţiuni”, a afirmat Geta Turbatu.

Citeşte şi: 

Zeci de poştaşi din Vaslui au pichetat Prefectura cu cagule pe faţă

Ofertele pentru privatizarea Poştei Române ar putea fi depuse între lunile iunie şi august. Dacă nu se găseşte un investitor, compania va fi listată

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite