Săptămâna Internaţională a Alăptării sărbătorită şi la Drobeta Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării, Asociaţia SAMAS a organizat şi la Drobeta Turnu Severin mai multe evenimente pe tema alăptării,  în cadrul campaniei „Îţi mulţumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat”.

Mamele au fost invitate la prezentarea unei expoziţii de fotografie cu mămici care alăptează în public, au participat la un curs despre alăptare şi au vizionat filmul "The Milky Way".  De asemenea, la Palatul Culturii “Teodor Costescu”, părinţii au fost invitaţi la o sesiune de discuţii pe tema importanţei alăptării, iar la finalul evenimentului, psihologul Georgiana Posdarie a susţinut un atelier pe tema depresiei post-partum.

"Am încheiat o Săptămână a Alăptării plină de evenimente în oraşul nostru.  Pentru prima dată în oraşul nostru am organizat o şedinţă foto cu mămici care alăptează în public. De aceea vreau să mulţumesc mămicilor curajoase care au dat curs propunerii mele şi m-au făcut şi mai mult să sper că uşor-uşor putem schimba lucrurile şi la Drobeta Turnu Severin”, spune Magda Iorgovan, educator perinatal la Şcoala Mamei Samas Turnu Severin.

Lipsa de informaţii teoretice şi practice, motivul pentru care româncele renunţă la alăptare

Dacă la nivel global rata medie a alăptării este de 32%, la noi în ţară - conform ultimului studiu realizat pe un eşantion naţional, rural-urban, de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ”Alfred Rusescu” şi UNICEF, în 2011 - este de 12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primeşte niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arată că ponderea copiilor alăptaţi exclusiv în prima lună de viaţă este de 31%, în urmatoarea lună de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, de menţionat că, atât mamele cu studii superioare, cât şi cele cu studii limitate înregistrează cele mai mari procente, 15 şi respectiv, 17 %. De asemenea, conform aceluiaşi studiu,  prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 fată de 9,8%, existând variaţii importante în privinţa alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova şi Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – Bucureşti, Banat şi Oltenia.

Deşi în ultimii ani s-a observat o  creştere în rândul mamelor care alăptează exclusiv, beneficiile laptelui matern încă nu sunt suficient cunoscute. Toate cercetările din domeniu arată ca laptele matern are o compoziţie unică, fiind esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea bebeluşilor. De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă tuturor mamelor alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la doi ani, în paralel cu procesul de diversificare. Alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni contribuie la dezvoltarea creierului şi a sistemului imunitar ale acestuia, reduce riscul apariţiei alergiilor, astmului bronşic şi sindromului de moarte subită a bebeluşului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite