Reţetă de Crăciun. Cum se pregătesc cornurile din aluat de cozonac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornuri din aluat de cozonac FOTO presalocala.com
Cornuri din aluat de cozonac FOTO presalocala.com

Gospodinelor care pregătesc în aceste zile cozonacul pentru masa de Crăciun le propunem o reţetă de cornuri care are la bază aluatul de cononac, din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingrediente:

500 g făină, 25 g drojdie, 2 gălbenuşuri, 3 linguri ulei, 100 g unt proaspăt, 3 linguri zahăr, 1 lingură rom, vanilie sau zahăr vanilat, ½ linguriţă sare, lapte cât se cere (cam 1 ½ ceaşcă).

Mod de preparare:

Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc, se pun drojdia, gălbenuşurile, uleiul, zahărul, o lingură de rom, sare, vanilie şi laptele călduţ (nu se pune prea mult de la început, ca să nu se facă aluatul prea moale).

Se amestecă întâi cu lingura, apoi cu mâna, turnând câte puţin lapte, dacă mai este nevoie, şi la urmă untul topit, fierbinte cât poate suporta mâna, turnat puţin câte puţin în timp ce se frământă aluatul mai departe.

Se lasă la cald să crească. Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făină, se împarte în 3 părţi egale, se ia pe rând fiecare bucată, se întinde într-o foaie rotundă (cam câte o farfurie mare de masă), se taie în raze, în 8 bucăţi. Fiecare bucată se răsuceşte în formă de corn, din afară spre mijloc.

Se lasă cornurile să crească, se ung cu ou şi se coc la foc iute. Se pot face la fel umplute cu nucă, cu mac, cu marmeladă sau cu brânză.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite