Pompierii continuă lupta cu incendiul din Parcul Naţional Domogled
0
Misiunea de stingere a incendiului din Parcul Natural Domogled a continuat şi vineri, ISU Mehedinţi acţionând în acest sens atât aerian, cu sprijinul I.G.Av, cât şi terestru, fiind mobilizaţi 30 de pompieri şi 15 pădurari de la Ocolului Silvic Tarniţa şi Parcul Naţional Domogled.
Forţele terestre sunt concentrate în două dispozitive, unul pe creasta versantului, pe latura de est, pentru evitarea propagării incendiului şi lichidarea posibilelor focare, celălalt, la baza versantului, pe latura de vest, pentru a asigura protecţia pădurii de foioase din apropiere.
Totodată au fost luate măsuri suplimentare pentru creşterea numărului de intervenţii din aer, cu sprijinul elicopterului I.G.Av dotat cu dispozitiv de stingere “Bambi - Bucket”.
Focarele nu mai sunt concentrate, însă pe versant există jar nestins şi cărbuni, care pot genera noi focare.
În data de 20 iulie a.c., începând cu ora 05:00, Detaşamentele de Pompieri Orşova -Garda de intervenţie nr. 1 Orşova şi Garda de intervenţie nr. 2 Baia de Aramă, şi Drobeta Turnu Severin, precum şi grupa operativă a inspectoratului, condusă de inspectorul şef, au intervenit cu trei autocamioane de intervenţie, un microbuz, o autospecială pentru muncă operativă, 62 de pompieri militari şi doi ofiţeri, pentru stingerea incendiului izbucnit la litieră în pădurea de pin negru din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, în parcelele nr. 203 şi 197 din Ocolul Silvic Tarniţa, vârful lui Stan.
În sprijin au fost mobilizaţi 22 de jandarmi, 15 lucrători ai Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei şi Ocolului Silvic Tarniţa, precum şi un elicopter cu dispozitiv de stins incendii din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.
De asemenea, a fost instalat Centrul Mobil de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, unde au fost prezenţi sub coordonarea inspectorului şef: directorii Romsilva, Parcului Naţional Domogled, Ocolului Silvic Tarniţa, şeful echipelor de intervenţie al Parcului Naţional Domogled, ofiţeri, personal operativ, specialişti de comunicaţii şi şefii dispozitivelor de intervenţie.
S-a acţionat pentru stingerea incendiului atât pe cale aeriană prin efectuarea de către elicopterul I.G.Av a mai multor misiuni de lansare cu apă cu dispozitivul de tip "Bambi Bucket", precum şi pe cale terestră prin acţionarea cu saci stingători şi unelte genistice de către forţele de intervenţie.
A ars o suprafaţă de circa 10-11 ha litieră, fiind afectaţi circa 100 - 200 mp de coronament de pin.
Începând cu ora 20.04, forţele de intervenţie s-au retras din dispozitiv, misiunea fiind reluată vineri dimineaţă. Peste noapte, trei pompieri militari şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Tarniţa au asigurat supravegherea zonei.