VIDEO Imagini de poveste cu locul unde Dunărea atinge Marea Neagră. Pe vremea lui Herodot, Istrul avea cinci braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, Dunărea se varsă în Marea Neagră prin trei braţe: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe, însă scrierile vechi vorbesc despre mai multe guri. De departe, cele mai frumoase imagini le lasă Dunărea la vărsare prin şenalul navigabil Sulina, braţul cu acelaşi nume fiind cel mai scurt şi mai drept braţ al Dunării, de aproximativ 71 kilometri.

În cartea „Dobrogia în pragul veacului al XX lea“, scrisă de căpitanul M.D. Ionescu, membru al Societăţei Geogafice Române, aflăm că în timpurile preistorice se credea că sunt două braţe principale: unul care curgea către apus în Adriatica, la peninsula Istria, iar cel de-al doilea, care se despărţea în alte două secundare: Kalon şi Arios, ce se vărsau în Pontul Euxin.

Pomponiu de Mela scrie că Dunărea are mai multe guri, dintre care trei „tenues“, iar restul navigabile. „Oraşe nu se ştiau în această regiune, decât Istropolis“.

Herodot vorbeşte despre cinci guri ale Istrului. El spune aşa în scrierile sale: „Iliser, după ce a străbătut toată Europa, se aruncă în Pontul Euxin la locul unde colonii din Milet au fondat Istria“. 

Strabo ne spune că Istrul se varsă în Pontul Euxin prin cinci guri, care formează între ele insule, din care cea mai importantă este Peuce, „care a dat numele său bastarnilor peucini, locuitorii ei“. Pisandru enumeră, la rândul său, cinci guri. Ovidius vorbeşte în „Tristele“ de cele „şapte guri“ ale Dunării. 

Strabo ne spune că Istrul se varsă în Pontul Euxin prin cinci guri, care formează între ele insule, dintre care cea mai importantă este Peuce, care a dat numele său Bastarnilor Pecini, locuitorii ei.

Cea mai mare gură Hieron (Sfânta), „care se află la dreapta celui ce merge spre mare, iar restul spre nord în trecere către Nistru. Cea de a cincea e departe de 300 stadii. De la Istru la Istria, Strabo măsoară 300 de stadii“.

Pliniu cel Bătrân enumeră nu mai puţin de şase guri ale Dunării, care se numeau: Spireostoma, Boreostoma, Pseudostoma, Calaonstoma, Naracustoma, cu insulele Peuce, Sarmatica şi Conopon diabasis. 

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite