Peştele, preparatul-zilei în Delta Dunării. Două festivaluri ale borşului pescăresc în Jurilovca şi Crişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maeştrii bucătari FOTO M.I
Maeştrii bucătari FOTO M.I

GUST Dacă vreţi să vă îmbătaţi cu aromele celui mai bun borş de peşte mergeţi în acest weekend în Jurilovca şi la Crişan, unde oamenii locului vor dezvălui cum se prepară deliciosul preparat tradiţional.

Primele zile ale toamnei vin cu ofertă bogată în evenimente în nordul Dobrogei. 

La Jurilovca are loc pe 4 septembrie o nouă ediţie a „Serbării Borşului Pescăresc“. Întâlnirea gurmanzilor se dă în Portul Turistic de la marginea localităţii, poarta de intrare în Delta Dunării.

Preparate delicioase din peşte

Pescarii, urmaşii ruşilor lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului, vor prepara în faţa invitaţilor cel mai bun borş de peşte. Invitaţii vor putea descoperi spiritul bucătăriei autentice din comunităţile deltaice, degustând din preparatele pregătite de localnici din peşte marinat, sărat, afumat, prăjit, copt sau pregătit în diferse forme, precum şi din deserturile tradiţionale locale – piroşki, blinî, vareniciki, un fel de plăcinte cu brânză, stafide sau struguri. 

Pe parcursul zilei, pe scena amenajată în Portul Turistic vor urca ansambluri ale diferitor etnii care trăiesc în Dobrogea: ruşi lipoveni, greci, turci, tătari, români, bulgari, ucraineni.

Organizatorii propun publicului şi ateliere interactive pentru copii, plimbări cu lotca şi caiacul şi o expoziţie de fotografie. La această ediţie vor fi prezenţi şi cercetaşi marini.  Seara se va încheia cu un concert Voltaj şi un impresionant foc de artificii. 

image

Jurilovca a devenit un punct de atracţie pentru turiştii care iubesc ieşirile în natură, aceştia putând porni în trasee ample în Delta Dunării sau la Gura Portiţei cu ambarcaţiunile acostate în portul local. Expediţiile turistice în zonă pot include trasee pe bicicletă la Capul Doloşman – singura faleză stâncoasă din zona litorală a României sau la Cetatea Argamum – cea mai veche aşezare urbană atestată pe teritoriul ţării noastre.Pentru frumuseţea sa naturală şi patrimoniul său cultural deosebit, Jurilovca a fost recunoscută ca Destinaţie Europeană de Excelenţă în 2013 (în cadrul reţelei europene EDEN) şi Sat Cultural al României în 2015.

Crişan, locul de întâlnire al maeştrilor culinari din toată Delta

Un alt eveniment de tradiţie, aflat la a patra ediţie, va avea loc între 2 – 4 septembrie, la debarcaderul din Crişan, în inima Deltei. La Festivalul borşului de peşte al Deltei Dunării se reunesc maeştri în gastronomia deltaică, urmaşii lipovenilor, ucrainenilor şi cazacilor zaporojeni care s-au stabilit pe aceste meleaguri în urmă cu sute de ani, aducând cu ei şi cele mai bune reţete de preparare a peştelui. 

Echipele vor pregăti în faţa vizitatorilor, din peşte proaspăt, plachie, sarmale, proţap de crap, saramură, piftele, peşte pe tablă şi nelipsitul borş de peşte. 

Serbarea Borşului Pescăresc la Jurilovca

Acest preparat va fi servit în mod tradiţional: întâi peştele din ciobă şi apoi zeama, în care se pune mult mujdei de usturoi, iar alături se răstoarnă mămăligă fierbinte. Primele ediţii ale festivalului au fost câştigate de echipe din Jurilovca, Sulina şi Sfântu Gheorghe. 

Cum se prepară borşul de peşte tradiţional

Dumitriţa Ivanov, din Sfântu Gheorghe, a luat anul trecut marele premiu la acest festival. Campioana la gătit ne-a dezvăluit şi o reţete de ciorbă tradiţională, pe care o ştie de la bunica sa. Ea spune că apa se pune la fiert şi când a dat în fier se adaugă zarzavatul tăiat mărunt: ceapă, morcov, ţelină, varză, cartofi, pătrunjel şi neapărat leuştean. Când legumele sunt fierte se acreşte borşul de peşte. „Noi obişnuim să punem suc de roşii, lămâie sau oţet, dar şi zer de brânză proaspătă“, spune femeia. La final, în oală se adaugă şi bucăţile de peşte tăiate cuburi. Acest fel de ciorbă de face cu somn şi şalău. Peştele se lasă la fier doar 10 – 15 minute.

Serbarea Borşului Pescăresc la Jurilovca

O altfel de vacanţă în Delta Dunării: o zi alături de pescari, încheiată cu o masă tradiţională şi delicioasă

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite