Zidul Berlinului, dărâmat din nou în Timişoara culturală
0Primul oraş liber de comunism din România îşi lansează astăzi candidatura pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană“. Una dintre atracţiile evenimentelor este o bucată din Zidul Berlinului, primită cadou din Germania.
Pe 20 decembrie 1989, peste 100.000 de oameni se aflau în Piaţa Victoriei din Timişoara. A fost momentul în care capitala Banatului s-a declarat primul oraş liber de comunism din România. La 23 de ani de la acest eveniment, Timişoara se pregăteşte de un nou pas istoric: doreşte să devină Capitala Culturală a Europei. Un statut care îi poate schimba şi viaţa oamenilor, prin intermediul culturii.
Un prim pas în această direcţie se va face astăzi, când va fi anunţată oficial candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Timişoara are de luptat pe plan intern cu Cluj, Iaşi şi Alba Iulia, care şi-au anunţat deja intenţia de a candida. Reprezentanţii Asociaţiei „Timişoara Capitală Culturală Europeană“ spun că trebuie să ţină cont de unicitatea oraşului, fără să caute reţete de succes, pentru că acest titlu răsplăteşte originalitatea.
O bucată de istorie
La eveniment de astăzi şi-au anunţat prezenţa personalităţi din ţară şi din străinătate, ambasadori, consuli, primari şi vedete. Prima parte a programul începe la ora 19.00, în sala de spectacol a Teatrului Naţional, cu un concert de jazz în premieră mondială, cu Mike Stern şi Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi. Aici, de la ora 20.00, legendara trupă de rock Phoenix va susţine un concert în Piaţa Operei.
Simbolic, Timişora a primit drept donaţie o bucată din zidul Berlinului, din partea Senatului Germaniei, în semn că aici, în urmă cu 23 de ani, au căzut zidurile comunismului. Timişorenii pot vedea faimoasa bucată de zid în curtea Memorialului Revoluţiei.
„Oportunitatea Timişoarei de a candida înseamnă o şansă pentru oraş de a se relansa într-un context european. Motorul care poate genera această relansare este cultura. Transformarea Timişoarei va înseamna în primul rând o agendă culturală plină, coerentă, care să cuprindă toate formele de artă, dar şi extinderea şi reabilitarea a tot ce înseamnă infrastructură pentru susţinerea unei astfel de agende“, a explicat Nicoleta Tudor, purtător de cuvânt al Asociaţiei „Timişoara Capitală Culturală Europeană“.
Cum trebuie să se schimbe Timişoara
Capitala Banatului vrea să reprezinte România din punct de vedere cultural, dar nu îşi îngrijeşte clădirile istorice, care sunt lăsate în paragină, iar obiective de patrimoniu sunt demolate. Agenda culturală a oraşului, viaţa artistică, nu mai sunt nici ele pe măsura unei capitale culturale. Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care Asociaţia „Timişoara Capitală Culturală Europeană“ încearcă să le rezolve, după lansarea oficială a candidaturii.