VIDEO Freddie Mercury cântând în ungureşte. Queen concerta la Budapesta când noi aveam „Cântarea României“ în frig şi întuneric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Freddie Mercury şi Brian May la Budapesta FOTO recorder.blog.hu
Freddie Mercury şi Brian May la Budapesta FOTO recorder.blog.hu

În 27 iulie 1986, legendara formaţie Queen, cu Freddie Mercury în mare formă, a susţinut primul său concert într-o ţară de după “Cortina de fier”, în Ungaria, la Budapesta.

Odată cu filmul “Bohemian Rhapsody”, care readuce la lumină viaţa lui Freddie Mercury, tot mai mulţi tineri descoperă muzica genială a celor de la Queen. Legendara formaţie britanică, ca multe alte formaţii de top mondial, nu a cântat niciodată în România. Până la Revoluţie din 1989, era exclus. Apoi, în 24 noiembrie 1991, Freddie Mercury, la doar 45 de ani, a murit în urma unor complicaţii cauzate de SIDA. 

“Tot mai multă lume, tot mai multe generaţii se întorc spre Queen. Mulţi o vor lua de la zero, pentru a cunoaşte această muzică absolut extraordinară. Pe lângă valenţele ei, pe lângă frumuseţea temelor, textelor şi a interpretării, pe lângă energia din liveuri, din spectacole, are un lucru genial. Muzica lor se aseamănă cu muzica lui Mozart. Şi la Mozart, şi la Queen mijloacele de expresie sunt duse până la o simplitate genială. La Mozart, în afară de „Reqviemul” final al lui, restul sunt lucrări în care nu sunt aglomerate temele, dar sunt geniale. La Queen este la fel. Sunt trei instrumente, vocea lui Freddie absolut fascinantă, pianul lui, şi mai apar răzleţ câteva efecte”, a declarat Ilie Stepan, liderul trupei timişorene Pro Musica.  

"Am pierdut tot"

În ţările comuniste, muzica occidentală era interzisă. La sfârşitul anilor 60, Rolling Stones a concertat la Varşovia, în Polonia. După acest concert, Erick Honecker, liderul din Germania Democrată, a exlamat că nu se poate construi socialismul cu trupe de acest gen. 

În România, a fost o perioadă când regimul a deschis supapa, a venit să concerteze Boomtown Rats cu Bob Geldof. Era în anul 1982, iar trupa irlandeză a susţinut trei concerte cu sală plină. Se ştie că Bob Geldorf,  atunci când a observat că miliţia a început să lovească câţiva tineri, a sărit de pe scenă şi s-a implicat într-o bătaie. 

„Nu am pierdut enorm de mult, ci am pierdut tot. Nu ne-am pierdut viaţa şi speranţa. În rest, am pierdut tot în materie de muzică. Am văzut câteva trupe care au fost lăsate să vină, pentru că sistemul, până la un anumit punct, a ştiut un lucru învăţat în laboratoarele dictaturii: să mai lase supapa. Au deschis supapa şi au mai apărut câteva grupuri bune, dar nu au fost trupe care cântă cu presiune, cu mare energie, care să tulbure publicul, să-i creeze senzaţia că sunt liberi. Partea bună este că acum se poate recupera, prin filme, prin acest YouTube, oricine poate să-l vadă, să asculte artişti mari. Asta a fost Cortina de fier în care am trăit...”, a mai spus Ilie Stepan.

Printre cei mari, în 1983, la Budapesta a concertat Santana, au mai fost câţiva, însă apoi, în 27 iulie 1986, pe Nepstadion, a venit marele concert Queen, care a cântat pentru prima dată într-o ţară afaltă după “Cortina de fier”. 

Concertul din Ungaria al celor de la Queen a lăsat în urmă, în 1987, un DVD, intitulat “Hungarian Rhapsody”. O versiune îmbunătăţită a fost editată apoi în 2012.

Cel mai impresionant moment al concertului de la Budapesta a fost atunci când Freddie Mercury a cântat câteva versuri, în limba maghiară, dintr-o baladă populară, intitulată “Tavaszi szél vizet áraszt”.

În “Hungarian Rhapsody”, frontmanul trupei Queen a fost surprins exersând melodia alături de chitaristul Brian May. 

Tot în filmul se poate vedea, atunci când cei de la Queen făceau o croazieră pe Dunăre, în dreptul Parlamentului, Freddie Mercury, pus pe glume, a spus că vrea să cumpere palatul. “Câte camere are?”, întreba solistul. Cei de la Queen au stat numai puţin de şase zile la Budapesta, timp în care au putut să viziteze în voie. Au ajuns chiar şi pe celebra pistă de Formula 1, Hungaroring.



Puteţi vedea, pe YouTube, filmul "Hungarian Rapsody", în varianta anului 1987.
 



Mai jos puteţi vedea varianta nouă a filmului "Hungarian Rapsody"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite