Un mexican povesteşte despre grotescul lumii interlope: de la hipopotamii lui Pablo Escobar la leii lui Nuţu Cămătaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juan Pablo Villalobos, la BookFest Timişoara
Juan Pablo Villalobos, la BookFest Timişoara

Scriitorul Juan Pablo Villalobos a venit în premieră în România, la BookFest Timişoara, pentru a lansa prima sa carte, "Fiesta în bârlog".

Juan Pablo Villalobos a fost surprins de condiţiile meteo care l-au întâmpinat la Timişoara, unde, la mijlocul lunii martie a nins şi au fost -3 grade Celsius.

“Când am ajuns la Timişoara, şi am deschis ochii, am avut impresia că visez. Apoi că am greşit avionul. După aceea am crezut că e o conspiraţie şi cineva a deturnat avionul spre Siberia. Este cea mai cumplită zi din viaţa mea. Poate că unora de aici nu le este frig, dar pentru mine este ceva cumplit”, a declarat Villalobos.

Scriitorul mexican a venit în premieră în România, pentru a vorbi despre cartea sa de debut, “Fiesta în bârlog”, care a avut un succes fulminant, fiind tradusă în 15 limbi.

“Nu cred în destinul cărţii. Cred că am avut noroc de traducători buni. Despre ei se vorbeşte mai puţin. Dacă un traducător nu reuşesşte să aducă esenţa şi limbajul autorului, totul e pierdut. Îmi place să cred că succesul cărţii mele se datorează şi traducătorilor”, a mai spus mexicanul.

Juan Pablo Villalobos a povestit că “Fiesta în bârlog” are mai mult succes international, pentru că în Mexic nu se prea citeşte.

“Impactul pe care îl poate avea un roman în Mexic nu este prea mare. Mexic are circa 112 milioane de locuitori, dar are cam tot atâţia cititori de carte ca şi România, care însă are aproximativ 19 milioane de locuitori. Eu acum locuiesc în Brazilia, pentru că soţia mea este de acolo. Am doi copii mici care sunt pe jumătate brazilieni, pe jumătate mexicani. Am hotărât să mergem să locuim acolo în 2011, după ce am locuit opt ani la Barcelona”, a spus Villalobos.



O poveste cu mafioţi şi traficanţi de droguri

În cartea lui Juan Pablo Villalobos este vorba despre un copil, fiul unui mare mafiot mexican, traficant de droguri, care trăieşte într-un palat de rege, dar care nu are voie să iasă de acolo din motive de protecţie. Lui i se fac toate voile. Iar visul micuţului este să îşi îmbogăţească menajeria, iar pe lângă lei, tigri, păsări rare, pe care deja le are, cu un hipopotam din Liberia. Pentru că nimic nu i se refuză, la un moment dat visul i se va împlini.

În carte este vorba de crime îngrozitoare, pe care copilul le povesteşte cu inocenţă şi umor.

“Romanul are o parte social-politică. Acesta este romanul violenţei, al traficului de droguri, al corupţiei. Dar există şi o lectură mai intimă. Care are legătură cu povestea unui tată şi un fiu. Se vorbeşte despre familie, despre codurile de loialitate, despre singurătate. Dar şi despre cum se transmit valorile de la tată la copil”, a explicat Villalobos.

Hipopotamii lui Pablo Escobar

Scriitorul credea înainte de a călători în mai multe ţări că această lectură mai intimă va face cartea să fie considerată un bestseller. În timp ce lectura social-politică va fi doar ceva mexican.



“Nu mă aşteptam să mi se spună în Bulgaria că această poveste ar putea să se petreacă acolo. La fel în România, unde mi s-a povestit despre un mafiot care avea o grădină zoologică acasă (n.r. Nuţu Cămătaru). Până la urmă globalizarea este şi a crimelor şi a violenţei. Eu ştiam bine care era povestea lui Pablo Escobar.

Juan Pablo Villalobos
Juan Pablo Villalobos

În momentul în care l-au omorât, au găsit în casa lui o grădină zoologică. Cu ajutorul poliţiei s-au dus animalele la o grădină zoologică, dar unele animale au scăpat. Printre ei s-au aflat hipopotamii. Aceştia au fugit într-o zonă unde se află un râu, au colonizat râul, s-au reprodus, iar astăzi există chiar o colonie de hipopotami. A devenit chiar o problemă de siguranţă, pentru hipopotamii sunt foarte violenţi”, a mai declarat Villalobos.

Avem un preşedinte fără niciun pic de creier

Cartea lui Juan Pablo Villalobos are şi un puternic mesaj politic, care zguduie şi clasa politică din Mexic.

“Eu am o părere destul de critică despre ce s-a întâmplat în Mexic. Guvernul de dreapta a fost acuzată de fraudă electorală. Pentru a trece în plan secund acest lucru, a declarat războiului împotriva traficanţilor de droguri. Este motivul pentru care astăzi ne aflăm într-o baie de sânge şi violenţă.

În ultimii ani au fost asasinate peste 70.000 de persoane. Recent am aflat o informaţie pe care acest guvern nu a vrut să ne-o dea: există şi peste 25.000 de persoane dispărute. Vorbim deja de 100.000 de persoane care au dispărut în ultimii şapte ani. Au fost asasinaţi 80 de ziarişti, pentru că au oferit informaţii despre legăturile traficanţilor de droguri şi politicieni sau oameni de afaceri.

Juan Pablo Villalobos

În acest scenariu, am avut parte de alegeri, anul trecut. Oamenilor le era foarte frică de viitorul ţării. Partidul de dreapta a fost pe locul trei, iar alegerile au fost câştigate de un partid care ne-a guvernat timp de 70 de ani. Acesta ar putea fi cea mai tristă veste. Acest partid a apărut după Revoluţia Mexicană, în 1921.

După ce s-au omorât între ei, a apărut ca o soluţie, să împartă puterea. El a creat şi a alimentat cultura corupţiei timp de 70 de ani. Când au pierdut alegerile, în anul 2000, nimeni nu a fost aşa naiv să creadă că partidul va dispărea. Credeam că se vor reforma, pentru a se întoarce.

Dreapta a făcut lucrurile atât de prost încât partidul s-a întors. Este reprezentat de un preşedinte fără niciun pic de creier. Este o persoană care nu are nicio idee, nici un discurs. Este frumos, are o soţie foarte frumoasă. Dar e cel mai prost din toate scenariilor”, a mai afirmat Juan Pablo Villalobos.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite