Un fost maior din Armată, acuzat că a „ţepuit” Ministerul Apărării cu aproape 15.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
militari

Procurorii Parchetului Militar din Timişoara l-au trimis în judecată pe un mn maior în rezervă de la UM 02316 din Craiova. Marius Cătălin Vintilă este acuzat că a falsificat mai multe documente pentru a primi indemnizaţia de chirie acordată de MapN cadrelor militare care lucrează în altă localitate decât localitatea de domiciliu. Prejudiciul estimat în cauză este de 63.500 de lei, aproximativ 15.000 de euro.

Inspectorii Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din MApN au descoperit în urma unui control mai multe nereguli comise de maiorul în rezervă Marius Cătălin Vintilă pentru obţinerea chiriei acordate cadrelor militare. În urma neregulilor găsite Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din MapN a sesizat Parchetul Militar. Ancheta penală a scos la iveală faptul că ofiţerul a solicitat plata compensaţiilor în baza mai multor contracte de închiriere care s-a dovedit a fi falsificate, persoanele care apăreau în acte ca şi proprietari ce au închiriat locuinţa susţinând că nu au semnat contractul şi nici măcar nu îl cunosc pe Vintilă.

„Cu excepţia unui contract, toţi proprietarii menţionaţi în celelalte contracte au declarat că nu au încheiat contracte de închiriere cu maiorul Vintilă Marius Cătălin, iar semnăturile de la rubrica proprietar nu le aparţin”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Potrivit aceluiaşi document, maiorul, trecut în rezervă în 2012, a depus la dosar şi un act notarial falsificat.  Documentul autentifica o declaraţie prin care Vntilă arăta că nu deţine nici el şi nici soţia sau copiii un apartament în Craiova, iar locuinţa pe care o închiriază nu aparţine părinţilor sau socrilor.

De asemenea, maiorul este acuzat că a falsificat şi o adeverinţă emisă de Poliţia Dolj. Documentul a fost solicitat de MapN pentru verificare persoanelor care beneficiază de compensarea chiriei. Ancheta a scos la iveală faptul că adeverinţa a fost falsificată, agentul care părea că a emis documentul susţinând că semnătura nu îi aparţine. Mai mult decât atât, la nivelul Poliţiei Dolj nu există o ştampilă asemănătoare celei aplicate pe adeverinţă, ştampila, care nu are stema ţării, fiind falsificată cu ajutorul unei imprimante. Astfel, Vintilă a fost trimis în judecată oentru înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals.

„Eu am fost mutat în garnizoana Craiova în interes de serviciu. Îndeplineam absolut toate condiţiile pentru încasarea compensaţiei lunare pentru chirie. Foloseam aceste sume pentru a putea să locuiesc în garnizoana Craiova şi să mă prezint zi de zi la serviciu, unde îmi desfăşura activitate în folosul MapN obţinând rezultate foarte bune. Am solicitat acest drept  în mod legal, iar partea vătămată avea posibilitatea şi dreptul legal de a-mi-l acorda sau nu, fiind instituite conform legii comisii de verificare şi decizie, iar aceste comisii au decis, în cunoştinţă de cauză, că îndeplinesc toate condiţiile legale de acordare a acestei compensaţii”, a arătat maiorul în rezervă într-unul din documentele depuse la dosar.  

Marius Vintilă mai reclamă că a fost trecut în rezervă fără drept de pensie, fără un ajutor social sau fără altă formă de într-ajutorare sau protecţie socială. „Vârsta la care am fost trecut în rezervă mi-a creat şi îmi creează în continuare mari probleme în găsirea unui loc de muncă şi ca urmare posibilităţile mele financiare prezente sunt extrem de mici, neavând încă un loc de muncă stabil din care să mă întreţin”, arată maiorul în rezervă judecat de Tribunalul Militar din Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite