Un camerunez, medic rezident în Timişoara, reprezintă România la un concurs de ciclism din Franţa. La competiţie participă 6.000 de ciclişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Poluto va concura pentru a „alerga” 1.200 de kilometri în 90 de ore FOTO Facebook
Paul Poluto va concura pentru a „alerga” 1.200 de kilometri în 90 de ore FOTO Facebook

Absolvent al Universităţii de Medicină din Camerun şi venit la Timişoara pentru specializarea în Chirurgie Pediatrică, Paul Poluto s-a adaptat foarte bine în ţara lui adoptivă. Pasionat de ciclism, tânărul şi-a făcut mulţi prieteni cu care are pasiuni comune, iar la sfârşitul acestui an, alături de alţi opt ciclişti amatori, va reprezenta România la un concurs din Franţa.

Paul Poluto a venit la Timişoara în urmă cu aproximativ doi ani pentru a se specializa în Chirurgie Pediatrică. În România, şi-a descoperit pasiunea pentru ciclism. „Când am ajuns aici, am văzut că multe persoane fac bicicletă şi aşa am început să fac ciclism cu mai mulţi colegi”, povesteşte Paul, care a reuşit să înveţe foarte bine limba română printr-un curs intesiv la Universitatea de Vest din Timişoara, dar şi în ieşirile cu bicicleta în aer liber.

Ciclismul l-a ajutat pe Paul şi să descopere România, „colindând” ţara în lung şi în lat, pe bicicletă. Aşa a ajuns să se înscrie şi într-un concurs de anduranţă dedicat amatorilor. Ţinta acestei competiţii este participarea la un concurs de rezistenţă din Franţa, unde proba constă în parcurgerea unei distanţe de 1.200 de kilometri în 90 de ore.  Calificarea pentru concursul din Franţa se face în fiecare ţară prin parcurgerea anumitor distanţe într-un anumit interval de timp. Ultima probă a acestor calificări a însemnat parcurgerea unei distanţe de 600 de kilometri în 40 de ore. Traseul a fost Arad - Chişineu-Criş - Ineu - Arad - Timişoara – Deta – Cărpiniş – Jimbolia – Periam – Orţişoara – Arad. „Eu am terminat în 34 de ore. Am dormit patru ore”, a declarat Paul.  

Astfel, Paul s-a calificat la concursul din Franţa, la care mai participă şapte români: Babes Marian (Făgăraş), Boarnici Florian (Sibiu), Ene Iulian (Bucuresti), Nodea Ovidiu (calificat după ce a parcurs turele preliminare în Italia), Piciu Viorel (Craiova), Soare Cristian (Bucureşti), Socaci Marius (Arad) şi Ştefan Hodi (Lugoj), acesta din urmă parcugând distanţa de 2.200 de kilometri până în Franţa, pe bicicletă.

image

Paul Poluto este medic rezident în Timişoara şi este pasionat de ciclism FOTO Facebook

Concursul din Franţa se defăşoară în perioada 16-20 august şi presupune parcurgerea distanţei pe ruta Paris – Brest – Paris (1.200 de kilometri) în 90 de ore, la competiţie fiind aşteptaţi, potrivit lui Paul Poluto, 6.000 de sportivi amatori in toată lumea. La concurs fiecare participant trebuie să îşi plăteşte costurile de cazare şi transport, la care se adaugă 120 de euro, taxa de participare. Pe camerunezul care reprezintă România, l-a costat în plus viza pentru Franţa, pentru că fiind extracomunitar are nevoie de viză. „Am calculat că dacă parcurg în jur de 300 de kilometri pe zi şi mă odihnesc patru ore am şanse să termin în timpul limită”, a mai declarat Paul, potrivit căruia se poate odihni, hidrata şi mânca la punctele de control de pe traseu, fixate la fiecare 100 de kilometri. Concursul nu presupune premii, concurenţii primind o diplomă de participare.

„Românii sunt foarte prietenoşi”

Absolvent al Universităţii din Camerun, Paul Poluto plăteşte pentru specializarea la Timişoara 4.000 de euro pe an. Este sprijinit de fratele său care derulează în Camerun afaceri în agricultură. Ajuns în Timişoara, Paul a fost primit cu braţele deschise. „Oamenii aici sunt foarte prietenoşi. Prietenul meu a zis că aici nu este fain, dar eu zic că este foarte fain. Aici e un pic mai greu să găseşti un loc de muncă. Asta este singura problemă, dar în rest este foarte ok. Oamenii se comportă foarte frumos cu mine”, a spus medicul care se specializează în Chirurgie Pediatrică. De altfel, copiii se sperie puţin la primul contact cu medicul de culoare. „Copiilor le e un pic frică atunci când văd un doctor de culoare, dar după câteva ore devin foarte prietenoşi”, a mai spus Paul, care nu ştie încă ce o să facă după finalizarea specializării de la Timişoara. De un lucru e, însă, sigur. Vrea să se angajeze pe un salariu bun.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite