Sinagoga din Cetate, templu consacrat în 1865, îşi recapătă strălucirea de altă dată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Cetate FOTO Ş.Both
Sinagoga din Cetate FOTO Ş.Both

Lucrările de restaurare a faţadei sinagogii din Cetate, construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann, se află pe final.

Constructorii au dat jos schelele de pe faţadă sinagogii din centrul istoric al Timişoarei, astfel că după mai mulţi ani, monumentul istoric de pe strada Mărăşeşti poate fi din nou admirată.  

GALERIE FOTO

Este vorba de prima fază de renovare a sinagogii, urmând ca lucrările să fie continuate şi în interior. 

Consiliul Local a oferit 475.000 de lei pentru reabilitarea sinagogii, ca parte a proiectului Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023. 

“În Manualul de licitaţie – candidatura Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii (Bidbook TM 2021), la capitolul ‘Intervenţii de infrastructură culturală’, ‘Centrul Cultural Sinagoga’ este unul dintre principalele obiective asumate în calitate de oraş – Capitală Europeană a Culturii. Reabilitarea constă în lucrări de intervenţie de urgenţă, lucrări componente artistice exterior din cadrul proiectului de lucrări de restaurare şi reabilitare la Sinagoga din Cetate”, se menţionează în documentaţia proiectului. 

Au fost date jos schelele de pe faţada sinagogii din Cetate FOTO Ş.Both

Sinagoga din Cetate este unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara. 

Consacrarea ei a avut loc la 1865, însă a mai fost inaugurată o dată, în 1872, în prezenţa împăratului Franz Josef. 

Sinagoga are un stil eclectic, tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu ornamente ale arhitecturii maure şi decoraţii specifice cultului mozaic. Clădirea are două turnuri mari şi este construită din cărămidă aparentă şi plăci de ceramică smălţuită. 

Au fost date jos schelele de pe faţada sinagogii din Cetate FOTO Ş.Both

Sinagoga a fost desacralizată, având în vedere că numărul evreilor s-a redus, de la aproximativ 12.000, câţi erau înainte de al Doilea Război Mondial, la aproximativ 600 de persoane. 

Din anul 2005, clădirea a fost deschisă publicului prin găzduirea unor evenimente artistice, de la concerte la expoziţii, proiecţii de film şi spectacole de teatru.  

Au fost date jos schelele de pe faţada sinagogii din Cetate FOTO Ş.Both

Începând din 2009, aici s-a desfăşurat şi festivalul de muzică experimentală şi electronică Simultan. Odată cu deschiderea sinagogii pentru publicul larg a fost atrasă atenţia asupra nevoii de conservare şi restaurare. 
 

Sinagoga Foto

Fotografii din interiorul sinagogii SURSA Anca Silvia Buzatu Vă recomandăm să mai citiţi: Sinagogile din România încep să fie restaurate una după alta. Există 87 de sinagogi, unele dintre ele în oraşe de unde evreii au dispărut complet  

FOTO Povestea sinagogii ortodoxe din Timişoara, singurul loc din capitala Banatului în care se mai roagă evreii
 

Evreii din Timişoara, o comunitate cu trecut prestigios

Cea mai veche piatră funerară din Timişoara aparţine unui evreu care a trăit în Banatul Otoman FOTO

Evreii din toate colţurile lumii s-au întâlnit la Timişoara

Cavoul unui rabin celebru din Timişoara face minuni pentru credincioşi. Vezi ce bileţele lasă oamenii GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite