Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a judecat 3 ani cu vecina pe care a inundat-o: „Nu a fost chip să ne împăcăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei a prezentat avantajele medierii dând un exemplul personal
Ministrul Justiţiei a prezentat avantajele medierii dând un exemplul personal

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat, vineri, la Timişoara la Conferinţa Naţională a Mediatorilor din România, organizată pentru prima dată în afara Bucureştiului. Ministrul şi-a exprimat susţinerea pentru promovarea medierii, dând un exemplu din viaţa personală, când a fost nevoit să se judece trei ani cu o vecină pe care a indundat-o şi care a refuzat medierea.

Peste 100 de mediatori din toată ţara participă la Conferinţa Naţională a Mediatorilor din România, organizată pentru prima dată în afara Bucureştiului, la Timişoara. La eveniment a participat şi ministrul Justitiţiei Robert Cazanciuc, care a atras atenţia că rezolvarea unei neînţelegeri prin mediere este mult mai avantajoasă decât un proces în instanţă, costurile pentru rezolvarea unui conflict pe cale amiabilă, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al energiei şi al stresului, fiind mult mai mici decât în cadrul unui proces.  

Ministrul a dat exemplu personal, când a încercat o mediere cu vecina pe care a inundat-o, oferindu-se să îi plătească pagubele produse. Femeia a refuzat, iar după un proces de trei ani a primit mai puţini bani decât dacă ar fi acceptat varianta propusă de Cazanciuc. „Student fiind mi-am inundat vecina. Se întâmpla în 1991. Mi-am recunoscut culpa. Nu a vrut să găsim o formulă pe cale amiabilă. Am insistat să găsim o soluţie să ne împăcăm. Nu a fost chip să ne împăcăm şi a deschis proces. În urma unei expertize şi a procesului care a durat trei ani, i-am plătit de trei ori mai puţin decât mă oferisem să-i plătesc iniţial. Am simţit pe propria piele avantajele medierii”, a declarat ministrul Justiţiei.

Comparând durata procesului în care a fost implicat acum 20 de ani, ministrul Justiţiei a spus că în prezent durata unui proces similar este cuprinsă între şase luni şi un an, ceea ce e un termen rezonabil, care plasează România la jumătatea clasamentului european din acest punct de vedere.

Robert Cazanciuc a mai declarat că schimbarea mentalităţii oamenilor cu privire la mediere nu poate fi facută doar de minister sau de Consiliul Superior al Magistraturii, mediatorii având un rol esenţial în reinventarea acestei profesii şi proceduri de rezolvarea a conflictelor pe cale amiabilă. „Omul sfinţeşte locul. Sunt zone din ţară unde medierea a fost promovată, dar în alte părţi nu. O să discut la nivelul CSM-ului reforme de promovare a medierii, dar cred că trebuie se le faceţi în primul rând dumneavoastră”, le-a transmis ministrul Justiţiei mediatorilor, cărora le-a cerut să se implice mai mult în promovarea procedurii de mediere. Ministrul a mai declarat că în cele mai multe zone din ţară, medierea nu funcţionează tocmai din cauza lipsei de comunicare dintre mediatori şi judecători, zonele în care relaţia funcţionează fiind o excepţie. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite