Medic renumit, despre cazul Lucan: „Asistăm la o execuţie publică. Va afecta activitatea de transplant din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Lucan FOTO Inquam Photos
Medicul Mihai Lucan FOTO Inquam Photos

Dosarul medicului Lucan va afecta activitatea de transplant din România, susţine un cunoscut medic român, fost secretar de stat şi fost coordonator al unui program naţional de transplant. Potrivit medicului, la pierderea încrederii populaţiei în transplant contribuie şi „execuţia publică” la care este supus medicul Lucan înainte de a fi condamnat.

Fost coordonator naţional pentru al medicilor ATI într-un program de identificare a potenţialilor donatori de organe şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul timişorean Dorel Săndesc susţine că dosarul Lucan este de natură să afecteze activitatea de transplant din România. Contactat pentru un punct de vedere pe marginea cazului „Lucan”, Dorel Săndesc a declarat că responsabilitatea sa era pe partea de identificare a donatorilor şi de discuţiile cu familia care trebuie să îşi dea acordul, nevând un contact direct cu medicul Lucan, care lucra pe partea de implantare a rinichilor.

Cu un rol important în convingerea familiilor să îşi dea acordul pentru donarea de organe şi unul dintre contributorii creşterii numărului de donatori de organe din România, Dorel Săndesc susţine că dosarul Lucan va afecta activitatea de transplant din România pentru că rudele celor care trebuie să îşi dea acordul pentru prelevarea organelor de la cei aflaţi în moarte cerebrală vor avea mai puţină încredere în această activitate.

Fostul secretar de stat susţine că la această situaţie contribuie şi „execuţia publică” la care este supus doctorul Lucan, înainte de a fi condamnat. „Nu avem ce să spunem noi împotriva Justiţiei, care îşi urmează calea ei şi va stabili responsabilităţile şi vinele. Cert este că acest caz şi tot ceea ce se întâmplă în mass – media, sigur va fi de natură să afecteze activitatea de transplant, să afecteze decizia oamenilor ajunşi în situaţia să îşi dea acordul pentru prelevarea organelor. Este încă un alt efect secundar al apariţiei acestei ştiri. Şi prezentarea informaţiilor ca şi cum deja persoana este condamnată şi trecerea la execuţie este în sine discutabilă. Efectiv acum la asta asistăm. În mass media se prezintă totul ca şi când verdictul a fost dat. Are loc o execuţie publică în mod evident şi  modul acesta de a prezenta situaţia va afecta în mod sigur activitatea de transplant”, a declarat medicul Dorel Săndesc, potrivit căruia s-a muncit extrem de mult în acest domeniu şi s-a ajuns la un nivel care acum este în scădere.

Transplantul de organe a suferit un declin în ultimii ani, dovadă stand cifrele care arată că, la Spitalul Judeţean Timişoara s-au recoltat în anul 2015 şapte prelevări de organe, iar în 2016 nouă, spre deosebire de anii 2012, 2013 când se realizau chiar şi 20 de prelevări într-un an.  Dorel Săndesc susţine că înainte de cazul Lucan, scăderea numărului de prelevări de organe a fost determinată de „ambianţa publică tot mai agresivă”.  „Acesta este pericolul, de a prezenta un caz şi a trece la concluzii generale. Acest lucru, de a include în această reacţie publică categorii întregi, şi medicii sunt printre cei mai afectaţi de această tendinţă de generalizare, este cel mai grav şi profund nedrept şi e de natură să producă efecte: scăderea încrederii populaţiei, plecarea doctorilor şi alte efecte negative”, a declarat Dorel Săndesc. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite