Ionleaş Cârpaci, condamnat la peste 10 ani de închisoare pentru ţepe imobiliare cu acte false. Notarii şi funcţionarii care i-au legalizat falsurile au scăpat ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionelaş Cârpaci a fost condamnat în primă instanţă la 10 ani şi 4 luni de închisoare FOTO Adevărul
Ionelaş Cârpaci a fost condamnat în primă instanţă la 10 ani şi 4 luni de închisoare FOTO Adevărul

Curtea de Apel Timişoara a emis prima sentinţă într-un dosar de înşelăciune în care au fost judecate 10 persoane, cap de afiş în acest dosar fiind unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara, Ionelaş Cârpaci. Notarii la care au fost legalizate falsurile mafiei imobiliare au scăpat ieftin: unul dintre notari nu a păţi nimic, iar altul a primit un avertisment.

Ionel Sandner, alias, Ionelaş Cârpaci (baştan), Francisc Kelemen (afacerist, de profesie jurist), Teodora Noţingher (notar), Remus Crudu şi Petru Turpan (funcţionari la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş), Cristina Vasilescu şi Costel Măndoiu (funcţionari ai Primăriei Timişoara), Manuel Comşa (consilier juridic), Barabas Pal (om fără adăpost din Ungaria) şi Sorin Johann Todor (mandatar) au fost trimişi în judecată în luna octombrie a anului 2009 în ceea ce avea să fie unul din cele mai ample dosare care viza mafia imobiliară din Timişoara.

Pe scurt, procurorii l-au acuzat pe Ionelaş Cârpaci că în baza unor acte falsificate, ajutat de notari şi funcţionari publici şi folosind interpuşi, a pus mâna pe două terenuri şi o clădire care aparţineau Primăriei Timişoara. În urma procesului pe fond, care a durat cinci ani şi jumătate şi a fost judecat la Curtea de Apel Timişoara, Ionelaş Cârpaci (Ionel Sandner pe numele nou), a fost condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare. Totodată, Ionelaş Cârpaci a fost obligat să-i plătească Primăriei Timişoara 325.000 de euro, valoarea terenului luat cu acte false şi vândut firmei Italrom, care a construit acolo un bloc.

Ionelaş a mai fost obligat să-i plătească firmei Italrom, considerată cumpărător de bună credinţă şi care a intrat în insolvenţă odată cu descoperirea falsurilor, despăgubiri de un milion de euro şi daune morale de 100.000 de euro. Odată cu sentinţa, terenul luat cu acte false de la Primărie şi vândut Italrom - ului  a rămas în proprietatea firmei. Considerat „creierul” afacerilor cu acte false iniţiate de Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare.

Singurul notar judecat în dosar a primit avertisment

Dosarul mafiei imobiliare i-a vizat în primă fază şi pe notarii care au legalizat falsurile, Teodora Noţingher şi Safta Criste, aceasta din urmă soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Safta Criste a scăpat de trimiterea în judecată, primind o amendă administrativă de 1.000 de lei pe care a anulat-o ulterior în instanţă. Totuşi, Teodora Noţingher a fost trimisă în judecată fiind acuzată de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În cadrul procesului, avocaţii notarului au cerut să constate intervenţia prescripţiei. Judecătorii au decis în cazul notarului Noţingher să renunţe la aplicarea pedesei şi să aplice „un avertisment cu atenţionarea acesteia asupra conduitei viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă mai comite infracţiuni”. Sentinţa mai prevede că decizia de renunţare la aplicarea pedepsei va fi anulată  „în cazul în care în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii se descoperă că anterior rămânerii definitive a hotărârii, inculpatul a mai săvârşit infracţiuni”. Aceeaşi  pedeapsă cu Teodora Noţingher au primit Remus Crudu, funcţionar la Oficiul de Cadastru şi Cristina Vasilescu – consilier juridic la Primărie. Costel Măndoiu, funcţionar şi el la primărie a fost achitat.

Nevinovat a fost declarat şi consilierul juridic Manuel Comşa, acuzat că a contribuit la intabularea proprietăţilor luate cu acte false. Angajat la Cadastru şi judecat pentru neglijenţă în serviciu, Petru Turpan a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Folosiţi ca pioni, oameni care au apărut în documentele falsificate de Kelemen şi Ionelaş, Barabas Pal şi Sorin Johann Todor au primit câte 5 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani de închisoare.

Sirianul care a declanşat ancheta

Dosarul mafiei imobiliare de la Timişoara a fost declanşat după ce omul de afaceri sirian Jabri Tabrizi a fost la un pas de a cumpăra un teren furat de Ionelaş de la primărie cu acte false. „Nu Ionelaş (n.r. principalul inculpat din dosar) mi-a oferit terenul. El nu a apărut decât în momentul în care trebuia să dau banii”, a spus sirianul care a dat pe faţă falsurile mafiei imobiliare şi a fost martor-cheie în dosar. Aşa a fost declanşată ancheta în urma căruia s-a descoperit escrocherie prin care un alt teren al Primăriei Timişoara a fost restituit, după ce a fost falsificată semnătura primarului, unui boschetar maghiar, Barabas Pal. 

Terenul a fost vândut ulterior lui Crăciun Cârpaci, un bărbat de etnie romă din Gătaia, care a vândut, la rândul său, terenul firmei ItalRom, unul din cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Banat, înainte de a intra în insolvenţă. După ce ItalRom a construit pe terenul cumpărat de la Crăciun Cârpaci un bloc, s-a demonstrat că terenul a fost luat din proprietatea primăriei cu acte false.

Ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a scos la iveală faptul că în spatele întregii afaceri se afla baştanul Ionel Sandner, cunoscut ca Ionelaş Cârpaci. De alftel, Ionelaş Cârpaci şi concubina sa, Mirela Stanca, au fost în centrul mai multor afaceri imobiliare dubioase. Una dintre ele vizează vila Muhle, casa fostului florar imperial, intrată în proprietatea romilor şi ajunsă în paragină. O altă afacere cu semne de întrebare vizează o tranzacţie de peste două milioane de euro între Mirela Stanca şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite