FOTO Cină pe şine, în singurul tramvai-restaurant din România. Cât costă o masă şi ce specialităţi pot consuma clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai/Inseno Photografy
Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai/Inseno Photografy

Tramvaiul turistic din Timişoara oferă posibilitatea unei cine romantice în timpul unei călătorii pe traseul primului tramvai electric, care a fost pus în circulaţie în 1889.

Chiar din inima Timişoarei, Piaţa Libertăţii, singurul tramvai restaurant din România propune o cină specială cu un meniu deosebit, totul combinat cu frumuseţea unei călătorii în oraş. Tramvaiul parcurge traseul primei linii de tramvai electric din Timişoara, pus în circulaţie în 1889. Acesta străbătea centrul oraşului, Piaţa Maria, cartierul Elisabetin, zona Fabric. 

Cina în tramvaiul turistic din Timişoara este o idee a celor de la Event Arhitect, care au organizat în 2016 un eveniment de Ziua Îndrăgostiţilor. Cina romantică de Valentines Day a fost reptată anul trecut, la care s-a adăugat o cină pentru iubăreţi, de Dragobete. Au mai pregătit cine romantice şi de 8 martie, cât şi înainte de Crăciun.
 

În 2018, cei de la Event Arhitect au planuri mari. Vor să permanentizeze cinele pe şine. Prima cină în tramvai din acest an va avea loc în 26 ianuarie. 

“Este al treilea an când cei de la Event Arhitect organizează cine în tramvai. Au început cu cine romantic, de Ziua Îndrăgostiţilor. Acum au alt plan, vor să facă mai multe cine. Nu mai au legătură cu nicio sărbătore. Sunt cine în tramvai, cu meniuri speciale. Au şi ei un plan stabilit, dar totul ţine de cereri. Prima cină va fi în ianuarie”, a declarat Silvia Ioniţă de la RATT, responsabilă cu închirierea tramvaiului turistic. 

Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai

Cei care vor să ia masa în tramvai au parte de un meniu bine ales. La aperitiv sunt trei variante. Prima cuprinde prosciutto cotto, salam Nostrano, ventriciana picantă, asiago, telemea şi măsline; a doua bruschete cu somon, măsline, roşii şi ton; iar a treia este cu o salată capresse. Tot trei variante sunt şi la felul principal. Cotlet de porc umplut cu legume si cartofi cu rozmarin; Piept de pui cu legume la abur sau Legume la tigaie cu chiftele de năut. La acestea se adaugă desertul, apă, sucuri, vin alb sau roşu. Rezervările pot fi făcute pentru ora 19 sau 21.30. Preţul unei cine cu tramvaiul prin Timişoara costă 170 de lei de persoană.

Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai

Transformarea unui tramvai german

Tramvaiul restaurant din Timişoara a fost inaugurat în iarna anului 2013. Regia Autonomă de Transporturi a modificat unul din vechile tramvaiele primate donaţie din Germania. 
 

Tramvaiul model Wegman GT4D, fabricat în 1976, are 32 de locuri (de patru sau două persoane, cât şase scaune indiduale), bar (chiuvetă cu apă, frigidere, cuptor cu microundă), toaletă, două ecrane LCD, instalaţie de sunet, instalaţie de climatizare, camere video şi WiFi. Totul respectă normele europene pentru alimentaţie public. Amenajarea tramvaiului a costat RATT în jur de 40.000 de lei. 

Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai

În primă fază, s-a realizat un protocol cu fabrica de bere Timişoreana, ca mijlocul transport să fie primul “tramvai-berărie” din România. Tramvaiul a fost branduit cu însemnele fabricii de bere şi avea două dozatoare de bere şi un aparat de cafea. 

“Vrem ca Timişoara să aibă cât mai multe elemente de atracţie. E bine că numeroşii vizitatori care vin la noi în oraş să aibă tot felul de facilităţi. Aşa este şi cu acest tramvai-berărie”, a declarat primarul Nicolae Robu, la inaugurarea tramvaiului.

image

Tramvaiul turistic poate fi închiriat

Se dorea ca investiţia să fie amortizată în doi ani, însă apoi contractul cu Timişoreana a fost interupt. Tramvaiul a fost din nou rebdenduit, devenind “tramTMtour”. Cei de la RATT închiriau tramvaiul în scopuri turistice şi nu numai.

“El a fost gândit de la început ca tramvai turistic, de închiriat pentru grupuri, dar este un vagon amenajat în interior pentru a putea găzdui întâlniri de afaceri sau petreceri tematice în timp ce traversează zona istorică a Timişoarei. Cei mai mulţi care închiază tramvaiul sunt grupurile de turişti, am avut întâlniri şi cu elevii în tramvai, s-au ţinut aniversări, zile de naştere. Au fost partyuri, aniversări de firme. A fost şi un bal costumat în jurul Halloweenului. Am avut şi un concert rock în tramvai. Sunt şi mulţi străini. Cei mai mulţi sunt din Europa, dar am avut şi grupuri din alte părţi, de exemplu din Brazilia. Am avut şi un grup de pasionaţi ai tramvaielor din marea Britanie, care au preferat să vadă oraşul din mers şi să servească şi o gustare. Am avut tot felul de cazuri. De exemplu, o familie reîntoarsă în România dorea să facă o plimbare câţiva membri de familie”, a mai declarat Silvia Ioniţă.

Cina în tramvai la Timişoara FOTO Facebook/Cina in tramvai


 

Tariful este stabilit în mişcare, în jur de 100 de lei pe kilometru, iar staţionarea este 150 de lei pe oră. Traseul clasic, care înconjoară Cetatea, are opt kilometri. Cine doreşte un ghid (în română şi engleză), tariful este de 199 de lei pe kilometru. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite