Festivalul de operă şi operetă din Parcul Rozelor. Bunul gust şi rafinamentul faţă-n faţă cu lipsa de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multă lume bună în Parcul Rozelor
Multă lume bună în Parcul Rozelor

Unul din evenimentele de marcă al Timişoarei a devenit Festivalul de Operă şi Operetă, care se desfăşuară în luna august, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor.

Anul acesta a ajuns la cea de a zecea ediţie organizată de Opera Română din Timişoara, care aduce în Parcul Rozelor spectacole de mare ţinută şi mii de timişoreni în parc. Evenimentele de clasă Parcul Rozelor au fost obişnuite pe vremuri. 

“Era în 1952, într-o seară din luna lui Cireşan...La Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, Opera timişoreană prezenta o serie de spectacole cu piese de mare popularitate, având ca oaspeţi două voci celebre ale Operei Române din Bucureşti: baritonul Petru Ştefănescu-Goangă şi tenorul Dinu Bădescu. De prisos să mai adăugăm că de fiecare dată, Teatrul de Vară era arhiplin. Scena era înzestrată cu microfoane şi difuzuare, ca la orice spectacol în aer liber…...În acea seară era programat „Rogoletto” de Giuseppe Verdi. Ştefănescu-Goangă interpreta pe bufon, iar Dinu Bădescu pe ducele de Mantua”, scrie Paul Răzvan în "Nostalginii timişorene– album despre oraşul de altădată”o astfel de întâmplare.

Festivalul a fost repus pe picioare în urmă cu un deceniu la iniţiativa lui Corneliu Murgu, directorul Operei Române din Timişoara. Şi pentru că interesul arătat de timişoreni a fost atât de mare – fiecare piesă s-a jucat cu “sala” plină, s-a decis să se întindă pe două week-enduri. Săptămâna trecută, în Parcul Rozelor s-au jucat: “Silvia”, “Voievodul ţiganilor” şi “Văduva Veselă”. 

Unii confundă opera cu ruga
 

Din păcate, nu mai sunt nici vremurile de altă dată, iar pe lângă oamenii educaţi şi bine crescuţi, care vor să savureze spectacole de ţinută, apar în Parcul Rozelor şi unii care nu au avut şansa să înveţe să se comporte la operă. Unii vorbesc întruna, chicotesc, alţii ies cu odrasele lor ca la rugă sau festivalul vinului. 

La intrarea în Parcul Rozelor s-a organizat un mic târg, de unde spectatorii pot cumpăra gogoşi, colac secuiesc, porumb fiert, popcorn, apă, sucuri sau bere. În mod normal, alimentarea se face în pauze, însă numeroşi amatori de cultură se aşează cu pungile cu bunătăţi şi molfăie în timpul spectacolului.  
 

„Unii dintre noi au primit în gene şi în educaţie certitudinea că o populaţie este reprezentată de cultura ei. Anume de cărţile care se scriu şi se citesc, de piesele de teatru care se joacă, de muzica de operă şi simfonică ce se scrie şi se cântă, de arta care se consumă şi creează. 

Asistmăm în permanenţă cum aceste valori sunt cu inversate, cum aceste normalităţi pentru unii dintre noi devine rara avis. 


Asistăm resemnaţi la o epocă în care nu se mai citeşte, în care cărţile sunt înlocuite de reviste de scandal, prieteniile de Facebook, ortografia este revoluţionată de SMS-uri, teatrul este înlocuit de videoclipuri şi dragostea face loc pornografiei. 

Asistăm neputinicos cum analfabeţii îşi dau doctorate, cinste exepţiilor, asistăm cum mârlănia devine normalitate”, spunea baritonul Cristian Rudic, obişnuitul prezentator al festivalului.

În acest week-end, sunt programate: “My Fair Lady”, “Rigoletto” şi “Liliacul”. Toate spectacolel încep la ora 20.30, iar intrarea este liberă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite