Deputatul Cornel Sămărtinean: „Investiţiile Ungariei în străinătate au trecut de 25% din PIB. Cehia a ajuns la 10%, Polonia 6%. România are mai puţin de 0,5% din PIB”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Sămărtinean, deputat PNL de Timiş, susţine că Timişoara, al doilea contributor ca mărime după Bucureşti la bugetul de stat, ar trebui să fie stimulat şi susţinut pentru că are forţa necesară pentru a se extinde la nivel economic spre zone din ţările vecine.

Deputatul timişorean Cornel Sămărtinean a transmis o scrisoare lui Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, prin care întreabă care este ministrului pentru creşterea capitalului românesc pe pieţele externe.

De asemenea, Sămărtinean vrea să ştie dacă ministerul pe care îl conduce Gerea are sau nu în vedere un plan pentru ataragerea de proiecte de dezvoltare şi demarare a unor programe în vederea susţinerii investiţiior româneşti în ţările vecine.
 

Iată şi cum şi-a motivat Cornel Sămărtinean, deputat PNL de Timiş, scrisoarea:

„Ţări precum Ungaria, Cehia şi Polonia se află în competiţie cu România pentru atragerea investiţiilor străine directe, în scopul aproprierii lor mai rapid de nivelul de trai din Occident. Însă, spre deosebire de noi, ungurii, cehii şi polonezii au căutat să facă achiziţii şi sp-şi dezvolte afacerile în străinătate. Mutarea strategică a acestora pentru dezvoltarea în afara pieţei interne, dar şi pentru valorificarea oportunităţilor într-o economie tot mai globalizată. În prezent, investiţiile Ungariei în străinătate au trecut de 25% din PIB. Cehia a ajuns la 10% din PIB investiţii directe, iar Polonia are plasamente estimate în jur de 6% din PIB. Comparativ, România se află la foarte mare distanţă, cu mai puţin de 0,5% din PIB.

La dimensiunea şi pretenţiile României, al şaptelea stat din Uniunea Europeană ca mărime a populaţiei, interesul pentru extinderea afacerilor şi rolul de lider regional este nepermis de scăzut, cu atât mai mult cu cât oportunităţile în regiune nu lipsesc, spre partea de sud, pe ralaţiile cu Bulgaria, Serbia, Macedonia, dar şi spre partea de est cu Republica Moldova sau Ucraina. Până acum, România nu a abordat cu seriozitate problema fructificării unor avantaje evidente, chiar dacă suntem în urma unor economii precum cea maghiară sau cea poloneză.


Municipiul Timişoara, al doilea contributor ca mărime după Bucureşti la bugetul de stat, pe partea de sud-vest, ar trebui să fie stimulat şi susţinut pentru că are forţa necesară pentru a se extinde la nivel economic spre zone din ţările vecine, unde elementul românesc din populaţie este încă prezent. 
 

Bucureştiul, care contribuie cu 30% din PIB-ul României şi echivalează cu întreaga economie bulgară, ar putea şi ar trebui să-şi extindă forţa economică şi spre sud, unde ne despart doar 60 de kilometri de graniţa cu Bulgaria”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite