Coroană imperială, ascunsă în secret la Timişoara, de frica lui Napoleon. Vezi în ce clădire!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara este un oraş încărcat de istorie, iar unul din cele mai impresionante locuri ale oraşului din acest punct de vedere este Piaţa Libertăţii, parte a vechii Cetăţi a Timişoarei. Piaţa ascunde multe mistere, iar unul dintre ele se referă la coroana Sfântului Imperiu Roman al Naţiunii Germane, despre care se spune că a fost ascunsă la Timişoara, de teama lui Napoleon.

Piaţa Libertăţii din Timişoara este cea mai veche piaţă publică din Timişoara, purtând de-a lungul timpului numele de: Piaţa de Paradă (Parade Platz),  Piaţa Libertăţii (Freiheitsplatz),  Piaţa Prinţul Eugen (Jenö herceg tér). Potrivit datelor existente la Ionfocentrul Turistic al Timişoarei, „piaţa actuală a apărut ca urmare a reconstruirii complete a oraşului pe o tramă stradală nouă, rectangulară,  proiectată la sfârşitul anilor 20 ai secolului al XVIII-lea”.



Potrivit aceleiaşi surse, piaţa a fost de-a lungul timpului „adăpostul” clădirilor cu funcţiuni militare, iar denumirea de „Piaţa Libertăţii” apare în perioada Revoluţiei de la 1848-1849. La ora actuală, Piaţa Libertăţii este unul din locurile cele mai încărcate de istorie. Puţin ştiu însă că zona ascunde adevărate mistere, care îi pot creşte semnificativ valoarea culturală şi istorică şi implicit poate atrage mai mulţi turişti. Spre exemplu, puţină lume ştie că la începutul secolului XX, cu ocazia unor lucrări de „modernizare” a oraşului, au fost făcute una cu pământul mai multe clădiri cu o valoare istorică foarte mare.



Adăpostul coroanei imperiale

Una din aceste clădiri a fost şi Biserica Franciscană. Terminată în 1736, biserica era cea mai veche clădire baroc din Timişoara. Datele de la Infocentrul turistic al Timişoarei, arată însă că, înainte de demolare, biserica a fost punctul unui eveniment extrem de important. „În timpul războaielor cu Napoleon împăratul Franz I se temea că trupele franceze ar putea intra în Viena. O măsura de prevedere era deci mutarea la loc sigur a coroanei Sfântului Imperiu Roman al Naţiunii Germane. Preţiosul obiect (cu mare valoare istorică şi emoţională pentru austrieci şi germani) a fost adus în 1809 în secret la Timişoara şi ascuns (conform unei legende locale) în subsolul bisericii”, arată sursa citată. Astfel de fapte sunt prea puţin valorificate din punct de vedere turistic. „Şlefuirea” şi „vânzarea” unor astfel de legende ar contribui la creşterea numărului de turişti.

image
Timişoara în imagini
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite