Cercetător american de origine română, specializat în adopţii: „Dacă România şi-ar deschide porţile, americanii ar veni din nou să înfieze copii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor  universitar şi cercetător în domeniul adopţiilor de 30 de ani, americanul de origine română Victor Groza, care în ciuda numelui românesc nu vorbeşte limba română, a vorbit într-un scurt interviu pentru „Adevărul” despre problema adopţiilor internaţionale, dar şi despre problemele cu care se confruntă părinţii adoptivi şi copiii adoptaţi.

Unul dintre numele grele prezente la o conferinţă pe tema adopţiilor, organizată de Departamentul de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a fost Victor Groza, un american de origine română, născut şi crescut în SUA. Cercetăror în domeniul adopţiilor, Victor Groza a declarat că fără doar şi poate adopţia este un proces de succes, în 90 la sută din cazuri copiii integrându-se în familiile adoptive.

Profesorul american a mai spus că este de preferat ca adopţia să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, dar se pot obţine rezultate spectaculoase şi la vârste mai mari, dacă există sprijin şi servicii de suport. În privinţa copiilor adoptaţi în SUA şi Canada prin intermediul adopţiilor internaţionale, Victor Groza a spus că procedurile au fost un real succes.

„Când România a fost deschisă adopţiilor, familiile au venit să adopte. Dacă România îşi va deschide porţile, familiile americane vor veni să adopte din nou. În momentul de faţă, Etiopia este un teren deschis pentru adopţie. Depinde de cine este deschis spre adopţie. În cazul adopţiilor internaţionale, rata de abandon la adopţie este de sub unu la sută. Pentru familiile care adoptă copii mai în vârstă, vor renunţa la copii în proporţie la 10 la sută”, a spus profesorul american, potrivit căruia specialiştii trebuie să analizeze foarte atent cazurile înainte de apobarea adopţiei. „Dacă procesul de pregătire a familiilor este unul de calitate şi dacă evaluarea copiilor este suficient de bună, ar trebui să existe o simbioză între copil şi familie. Este foarte trist pentru copii să intre într-o familie şi apoi să fie abandonaţi”, a mai spus specialistul american de origine română.

Victor Groza a subliniat importanţa dezvăluirii adevărului privind adopţia copilului încă de la început. De asemenea, cercetătorul a mai spus că în cazul familiilor care adoptă, e foarte important ca acestea să aibă curajul să îşi spună povestea, pentru a încuraja şi alte familii. „Este foarte important să ne mutăm de la secretomanie, să putem vorbi despre experienţa persoanelor adoptate. Majoritatea adopţiilor sunt de succes. Dificultatea în România este că aveţi persoane adoptate care nu se simt confortabil să vorbească despre asta. Secretele rănesc oamenii. Copilul trebuie să ştie de la început  foarte clar şi răspicat. Există cărţi pentru copii şi alte materiale. Noi încurajăm familiile să spună de la bun început acest lucru. Adopţia este o altă modalitate prin care familiile sunt create”, a declarat cercetătorul.

Victor Groza a mai spus că a studiat în mai multe ţări modul în care se comportă familiile care adoptă copii. „În mod absolut este o situaţie sensibilă, dar dacă nu vorbim despre această situaţie o negăm şi negând realitatea, poate duce la consecinţe negative. Am studiat acest aspect în SUA, India, Ucraina, România. Indiferent de ţară, problemele sunt aceleaşi. Familiile care adoptă se luptă să vorbească despre caz. Persoanele adoptate simt că au trădat familia adoptatoare când îşi vor căuta rădăcinile. O modalitate ar fi să se întâlnească şi cu alte familii care au adoptat”, a mai spus cercetătorul. Potrivit acestuia, mult mai mulţi copii pot ajunge să fie adoptaţi, dacă familiile care au adoptat vor accepta să vorbească despre succesul adopţiei.

„Când spui că adopţia nu mai este un secret, din ce în ce mai multe familii îşi vor spune povestea. În plus, trebuie să existe o campanie de informare publică pentru a ajunge la persoanele interesate. În al doilea rând, trebuie să reducem birocraţia. Noi avem familii de români care aşteaptă de ani de zile. Există foarte mulţi copii adoptabili. Problema este birocraţia”, a mai spus cercetătorul. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite