Activista turcă Oral Nalan, eliberată definitiv. Parchetul General a retras contestaţia formulată de procurorii din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Supremă a decis eliberarea lui Oral Nalan după retragerea contestaţiei împotriva deciziei de eliberare
Curtea Supremă a decis eliberarea lui Oral Nalan după retragerea contestaţiei împotriva deciziei de eliberare

Drama lui Oral Nalan în România se apropie de final. Activista turcă, cu statut de refugiat în Belgia, poate fi pusă în libertate după o adevărată telenovelă judiciară. Procurorii Parchetului General şi-au asumat cazul Oral Nalan, retrăgând apelul formulat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a programat marţi judecarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva deciziei de eliberare a lui Oral Nalan ca urmare a retragerii „notiţei roşii” emise de Interpol pe numele său. Înalta Curte nu a făcut, însă, decât să ia act de „retragerea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva încheierii din data de 20 iulie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara”.

Practic, procurorii au retras contestaţia formulată împotriva deciziei de eliberare a lui Oral Nalan. Contactat pentru a arăta motivele pentru care contestaţia a fost retrasă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Ion Braşoveanu, a declarat că decizia de retragere a contestaţiei a fost luată de Parchetul General, procurorul care a formulat contestaţia menţinându-şi punctul de vedere. „Retragerea căii de atac a fost făcută de Parchetul General. Probabil au fost depuse acte noi. Noi nu avem alte acte la dosar”, a declarat procurorul Ion Braşoveanu.

Oral Nalan a fost arestată la începutul acestei luni, în vederea extrădării ca urmare a unor condamnări primite în Turcia. În faţa instanţei din Timişoara, Oral Nalan a invocat statutul de refugiat politic pe care îl are în Belgia, însă judecătorul român care a dispus arestarea nu a ţinut cont de acest aspect. „Persoana solicitată nu este în situaţia prev. de art. 19 din Legea nr. 302/2004, respectiv sub puterea vreunei imunităţi de jurisdicţie stabilită prin convenţii sau alte înţelegeri internaţionale, nu este solicitant de azil în România, beneficiarul statutului de refugiat sau al unei alte forme de protecţie subsidiară în România, având cetăţenie turcă, nu este persoană citată în vederea audierii ca părţi, martori sau expert în faţa unei autorităţi judiciare române, persoana solicitată neinvocând nici una din situaţiile enumerate mai sus, doar că în cazul extrădării sale i-ar fi periclitată viaţa, declarându-se socialistă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Ulterior, Interpol a retras "notiţa roşie" în baza căreia Oral Nalan a fost reţinută şi arestată, iar Curtea de Apel Timişoara a decis eliberarea. Oral Nalan a fost nevoită, însă, să aştepte în arest judecarea contestaţiei formulate de Parchetul Curţii de Apel Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite