Un nevăzător a creat o aplicaţie care controlează calculatorul prin telefon. „Am vrut s-o scot de ziua dizabilităţii, dar dizabilitatea nu mi-a permis“
0Ştefan Moisei, un programator nevăzător în vârstă de 27 de ani, a creat o aplicaţie gratuită pentru cei ce nu văd şi prin care controlează computerul personal de la distanţă prin telefon. „Am vrut s-o scot, simbolic, de ziua dizabilităţii, dar dizabilitatea nu mi-a permis“, scrie acesta pe o reţea socială.
„Nu există deja aşa ceva? Ba da, dar asta-i făcută special pentru nevăzători, transmite doar voce, nu şi imagine. Din cauza asta e mai rapidă şi consumă mai puţină baterie şi date“, nota Ştefan Moisei pe contul său de Facebook. Are 27 de ani, locuieşte la Buzău şi lucrează de la distanţă pentru o firmă din Târgu-Mureş.
Majoritatea proiectelor pe care le-a făcut sunt disponibile gratuit. „Totul a plecat de la o necesitate proprie. Eu lucrez la distanţă, ceea ce-mi permite să o fac din diverse locuri. La prima vedere pare a fi un aranjament convenabil. Singura problema era că trebuie să îmi car peste tot laptopul cu mine“, spune Ştefan pentru „Adevărul“.
S-a gândit să simplifice lucrurile. S-a apucat să facă o aplicaţie care să-i permită conectarea de pe telefon pe calculatorul de acasă. „Pentru o persoană văzătoare, asta n-ar fi prea comod din pricina display-ului mic, dar pe mine nu mă afectează asta“, adaugă tânărul.
Ştefan Moisei este programator FOTO: arhivă personală
Mai spune că aplicaţiile existente pentru nevăzători de control la distanţă nu i se par bune fiindcă transmiteau în principal imagini, iar cele care transmiteau şi sunet, o făceau prost. „Nevăzătorii folosesc softuri speciale, numite screen reader-e, pentru a utiliza PC-urile. acestea redau verbal ce e pe ecran. Eu nu transmit nici imagine, nici sunet, ci chiar textul pe care screen reader-ul îl trimite către voce. Astfel reuşesc să transmit repede - si să am timpi de reactie mici - , şi să consum puţin trafic de date, procesor şi baterie. Am transformat dezavantajul imposibilităţii de a folosi un ecran într-un avantaj. Mie îmi ajunge o tastatură şi o boxă ca să lucrez“, povesteşte Ştefan Moisei.
De regulă, adaugă tânărul, o aplicatie tradiţională de control la distanţă transmite către telefon imagini cu ecranul şi permite click-ul pe zone din ecran. Aplicaţia lui Ştefan transmite doar reactiile la taste. De exemplu, când apasă o literă, îi citeşte pe ce litera este sau când apasă o combinaţie de taste îi citeşte mesajele.
Programatorul a mai creat aplicaţii adresate nevăzătorilor cum ar fi un soft de citit subtitrări cu voce. Ca să se deconecteze de la job, Ştefan citeşte cărţi SF scrise de Asimov, Orson Scott Card, joacă bowling şi, când are ocazia, jiu jitsu, un stil de arte marţiale. Îl fascinează inteligenţa artificială şi nu se va opri din crearea de aplicaţii care să îmbunătăţească viaţa oamenilor.
Mai puteţi citi:
Tânărul nevăzător care face carieră în IT. A fost bursier la Google şi campion naţional la jiu-jitsu