Raed Arafat: Anul 2014 a început cu o tragedie şi s-a terminat cu o tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raed Arafat susţine că, după criticile aduse în spaţiul public la adresa modului în care au fost gestionate acţiunile de salvare în cazul accidentelor din Munţii Apuseni sau Siutghiol, salvatorii lucrează sub presiunea mediei, fapt ce le poate afecta deciziile.

În 20 ianuarie se împlineşte un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Avionul pilotat de Adrian Iovan, care transporta o echipă medicală de la Bucureşti la Oradea, a aterizat forţat într-o zonă izolată la limita judeţelor Alba şi Cluj. Pilotul şi studenta Aurelia Ion au murit atunci, iar patru medici şi copilotul au fost răniţi. Nu a fost singurul „moment negru” al anului. În urma accidentului de elicopter de la Sibiu, din luna noiembrie, au murit 9 militari, iar în decembrie 4 oameni au murit după ce elicopterul SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. În toate aceste cazuri, media a ridicat semne de întrebare asupra modului în care s-a intervenit pentru a salva oamenii.

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat în discursul de bilanţ al ISU „Horea” al judeţului Mureş că  „anul trecut am început (…) din păcate, cu o tragedie şi am terminat cu o tragedie. Şi am simţit, poate pentru prima dată, cum o tragedie poate să fie chiar folosită, criticată, comentată de experţi, între ghilimele, fără nici o formă de analiză adevărată asupra situaţiei. Şi aşteptăm să vedem concluziile care vor ieşi de la cei care fac investigaţiile amănunţite şi să vedem ce vor zice ei. Însă eu consider că anul trecut, pentru noi toţi care lucrăm în sectorul de urgenţă a fost o transformare care sper să nu persiste. Pentru că presiunea care se pune asupra sistemului, comandanţilor de intervenţii, cei care iau decizii la faţa locului – nu vorbesc de mine sau de cei care suntem la nivelul la care luăm decizii mult mai complexe, la un moment dat, dacă ni se solicită. Însă cei care sunt la faţa locului simt o presiune pentru că am început să îi atacăm în timpul intervenţiei şi să îi analizăm în timpul intervenţiei, fără ca nici măcar să înţelegem în această intervenţie ce se întâmplă. Lucru pe care nu îl prea vedeţi în alte ţări şi alte locuri. Dovada a fost chiar ce s-a întâmplat în Franţa şi am văzut cum au fost tratate echipele de intervenţie şi în ce mod au fost trataţi de către toţi, de către media mai ales în timpul intervenţiei. Nimeni nu spune să nu se analizeze la rece lucrurile şi să se discute, să se dezbată acest lucru, este normal, numai că eu am zis-o şi o zic mai departe: nu ştiu când o să avem o decizie greşită luată sau o decizie neluată, adică o lipsă de decizie, tocmai din cauza presiunilor şi din cauză că cineva, în capul lui, o să se găndească “oare dacă iau decizia asta ce o să zică cei care mă urmăresc?”. Este o situaţie nouă şi trebuie să ne obişnuim cu ea, din păcate, dar încă o dată: sper să fie o situaţie trecătoare”.

Întrebat care ar fi concluziile sale, la un an de la tragedia din Apuseni, Raed Arafat nu a dorit să facă precizări suplimentare: „Încă aşteptăm rezultatul anchetei, nu ies cu comentarii fără să ştiu. Normal, Procuratura deja de un an lucrează şi vă spun că au lucrat la acest lucru, nu a fost neglijat deloc, pentru că ştim că au continuat să colecteze informaţii şi au audiat oameni, şi oficialităţi, şi tot. Acum aşteptăm concluzia lor. Până la concluzia lor prefer să nu zic eu nimic în acest sens".


Cu toate acestea, Raed Arafat susţine că în 2014 s-au făcut paşi importanţi pentru sistemul de urgenţă, unul fiind chiar crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, despre care a menţionat că „ne-a adus într-o fază de integrare (despre care-n.r.) pot să spun că nimeni nu se gândea, în care să avem sub „o umbrelă” tot ce se numeşte sistem de urgenţă, care lucrează zi de zi”.
Ana Gajdo
 

citeşte şi

Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Accidentul din Munţii Apuseni. Ramona Mănescu, audiată la Parchetul General
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite