O fetiţă din Mureş a murit după ce un copac smuls de furtună a căzut pe o maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de doi ani a murit, duminică seară, în localitatea mureşeană Brâncoveneşti, după ce un copac smuls de o vijelie a căzut peste autoturismul în care copila se afla alături de tatăl său. Sute de case din judeţ au acoperişurile avariate de furtuni, în timp ce două turle de biserici s-au prăbuşit. În localitatea Cuci, localnicii susţin că s-au confruntat cu o tornadă.

UPDATE luni 20.06. ora 15.00 Potrivit comunicatului venit din partea Prefecturii Mureş, peste 100 de pompieri militari, alături de jandarmi, poliţişti şi voluntari au intervenit în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale, pentru înlăturarea efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase. Situaţii mai deosebite au fost înregistrate în comuna Cuci, localităţile Cuci şi Dătăşeni, unde din cauza vântului puternic au fost afectate acoperişurile locuinţelor şi anexele gospodăreşti, iar mai mulţi copaci şi stâlpi au fost doborâţi.

În localitatea Cuci, 154 de acoperişuri ale caselor şi blocului de locuinţe au fost parţial afectate, 7 acoperişuri au fost distruse, iar turlele bisericilor din sat au fost avariate din cauza vântului.  În localitatea Dătăşeni, 150 de acoperişuri au fost parţial afectate, 5 acoperişuri au fost distruse şi mai mulţi stâlpi de electricitate au fost doborâţi.

În zonele afectate intervin peste 70 de pompieri, 10 jandarmi din cadrul Grupării Mobile Mureş, 3 din cadrul IJJ Mureş, 8 poliţişti din cadrul IPJ Mureş, voluntari şi reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă, pentru remedierea situaţiilor din teren.

În cursul acestei dimineţi, la nivelul comunei Cuci s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, şi inspectorul-şef al ISU Mureş, colonelul Dorin Oltean, pentru analizarea situaţiei din teren şi dispunerea următoarelor măsuri în sprijinul comunităţilor afectate:

  • Reevaluarea situaţiei din teren, prin monitorizarea fiecărei locuinţe şi identificarea persoanelor vârstnice sau cu probleme de sănătate.
  • Înlăturarea elementelor de construcţii care sunt în pericol de prăbuşire;
  • Identificarea unor societăţi comerciale din domeniul construcţiilor pentru achiziţionarea materialelor necesare reabilitării locuinţelor afectate;
  • Monitorizarea situaţiei privind alimentarea cu energie electrică şi menţinerea legăturii în permanenţă cu specialiştii Electrica;
  • Suplimentarea efectivelor de intervenţie în zonă şi solicitarea sprijinului IPJ, IJJ şi Grupării Mobilă de Jandarmi.

În urmă cu puţin timp, mai multe echipaje de pompieri au acţionat pentru salvarea unei persoane, în vârstă de 65 de ani, surprinse pe o insulă formată pe râul Mureş, în zona localităţii Moreşti. Salvatorii au intervenit cu ajutorul accesoriilor specifice şi al bărcilor din dotare, misiunea fiind îngreunată din cauza curenţilor puternici. Persoana a fost a adusă în siguranţă la mal, nefiind nevoie de transport la spital.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş rămân mobilizaţi şi acţionează cu efective suplimentate până la înlăturarea efector produse în zona de competenţă. Sub coordonarea prefectului judeţului Mureş, Lucian Goga, forţele de intervenţie acţionează integrat şi se colaborează cu toate instituţiile angrenate în gestionarea acestui tip de risc.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, fenomene meteo violente au fost înregistrate, duminică seară şi în cursul nopţii, în mai multe localităţi din judeţ, fiind afectate sute de gospodării.

În localitatea Brâncoveneşti, a fost înregistrat cel mai grav incident, în timpul unei vijelii. Astfel, un copac a fost smuls de vânt şi s-a prăbuşit peste un autoturism în care se aflau un bărbat şi fetiţa sa de doi ani. Copila a murit în urma rănilor suferite, iar bărbatul este în spital.

În localitate, au fost doborâţi de vânt şi alţi copaci, care au căzut peste garduri sau acoperişuri.

În localitatea Cuci, oamenii spun că s-au confruntat cu o tornadă. Conform ISU, aici au fost afectate parţial 153 de acoperişuri de case, ţiglele fiind luate de vânt. Şapte acoperişuri au fost distruse complet, iar două turle de biserici s-au prăbuşit.

Toto în localitatea Cuci, duminică noapte traficul rutier a fost deviat de pe DN 15 pe străzi laterale, din cauza a doi stâlpi de beton care au căzut pe şosea, blocând drumul.

Şi în localitatea Dătăşeni, acoperişurile a150 case au fost afectate parţial, în timp ce cinci acoperişuri au fost complet distruse de vijelie. Aici au fost rupţi de vijelie şase stâlpi de electricitate, care au căzut peste garduri, garaje sau locuinţe. Două persoane au fost rănite uşor şi transportate la spitalul din Luduş.

Conform ISU Mureş, pene de curent au fost înregistrate în cel puţin 20 de localităţi, din cauza copacilor rupţi care au căzut peste liniile de medie tensiune, iar ploile torenţiale au inundat câteva zeci de gospodării din mai multe zone ale judeţului.

Echipele ISU intervin, luni, pentru evacuarea apelor şi înlăturarea copacilor rupţi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite