Boala limbii albastre închide târgurile din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animale la pascut noaptea

Boala limbii albastre a fost confirmată şi în judeţul Mureş. Două focare  au fost descoperite până în prezent, dar specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare au luat imediat măsuri.

     Localităţile în care au fost diagnosticată boala sunt în carantină, iar autorităţile au interzis orice mişcare a animalelor pe o rază de cel puţin 20 de kilometri, până când nu va mai exista nici un pericol de îmbolnăvire. Animalele provin din Idicel Pădure şi Archita. Analizele de laborator au confirmat boala limbii albastre la opt animale.
   Localnicii sunt îngrijoraţi, mai cu seamă că boala este transmisă prin înţepătura insectelor şi animalele nu pot fi protejate de acestea.
   Potrivit specialiştilor, insectele respective dispar dacă vreme de şapte zile se înregistrează temperaturi sub 10 grade. Printre măsurile luate de autorităţi se numără restricţiile de mişcare a animalelor pe o rază de 20 de kilometri în jurul localităţilor unde s-a confirmat boala.
    Prefectura Mureş a dat un comunicat îm care se arată că: “se vor dispune măsurile legale privind restricţiile la mişcarea animalelor conform planului de contingenţă şi a manualului operaţional specific acestei boli. Analizele de laborator au confirmat prezenţa bolii „limbii albastre” la un număr de opt animale din comunele mureşene Vânători – sat Archita – şi Brâncoveneşti – sat Idicel Pădure. Trebuie menţionat faptul că boala „limbii albastre” nu se transmite prin contactul dintre animale. Această boală nu se transmite de la animale la om nici în mod direct nici prin alimente. Boala „limbii albastre” afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice şi se transmite prin culicoide ”.

    Insectele care pot transmite boala sunt ţânţarii, iar epidemiile izbucnesc mai cu seamă primăvara şi toamna. Boala limbii albastre nu se transmite la om. Primul caz de boala limbii albastre în România s-a înregistrat pe 22 august în judeţul Buzău. De atunci au fost diagnosticate peste 400 de animale şi au fost afectate aproape 100 de comune.

citeşte şi:

Târgurile de animale din Sălaj, redeschise deşi boala limbii albastre bate la porţile judeţului

Pădurea Slivuţ unde au murit cinci zimbri a ajuns "arie protejată de turişti". Boala limbii albastre a închis rezervaţia


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite