Povestea impresionantă a invalidului de război care a refuzat să primească pensie pentru că ţara era slăbită. A lăsat un testament tulburător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătorul Emilian Bîldea                                         Sursă foto: www.facebook.com/targu.jiu.odinioara
Învăţătorul Emilian Bîldea                                         Sursă foto: www.facebook.com/targu.jiu.odinioara

Povestea învăţătorului Emilian Bâldea a fost prezentată în lucrarea „Fii ai comunei Telesti, eroi ai neamului românesc” a lui Sabin Cornoiu, subiectul fiind preluat şi expus de către Ion Ţîrlea, un pasionat de istoria locală, pe pagina de Facebook „Târgu Jiu Odinioară“, pe care o administrează.

Eroul povestirii s-a născut în comuna Teleşti din judeţul Gorj, în anul 1893. A fost de profesie învăţător, la fel ca tatăl său. A participat la mai multe lupte din Primul Război Mondial. A reuşit să supravieţuiască, deşi a fost rănit grav şi a rămas invalid. „Este decorat cu Virtutea Militară, înaintat la gradul de caporal şi lăsat la vatră. I se acordă pensie că invalid de război, dar o refuză spunând că «statul a ieşit slăbit din război, iar eu am pământ şi pădure care să-mi asigure existenţa»“, arată Ion Ţîrlea.

Testamentul 

Emilian Bâldea s-a căsătorit în anul 1921 şi a avut trei copii. Invalidul de război a intrat în atenţia comuniştilor pentru convingerile sale politice şi antisovietice. Fiind avertizat că urmează să fie arestat, într-o noapte de la sfârşitul primăverii anului 1947 îşi scrie testamentul, care reprezintă un „document de o excepţională valoare morală şi sprituală, aşa cum menţionează Ion Ţîrlea: 

„M’am gândit la acest lucru în urmă pregătirilor ce simt că se fac că să fiu arestat din cauza credinţelor şi simţămintelor mele românesti, de către oameni care afişează pe la toate raspântiile că reprezintă democraţia nouă. Bănuind că din cauza suferinţelor ce port în corpul meu de pe urmă războiului din 1916-1918, n’aş putea să suport regimul la care aş fi supus acolo unde aş fi dus şi din această cauza firul vieţîi mele s’ar întrerupe m’am hotarât să las pe această cale câteva recomandări şi dispoziţiuni soţiei mele şi copiilor mei.

În primul rând le reamintesc să nu uite că sunt români şi această recomandaţiune să treacă mai departe din tată în fiu atâta timp cât va dura neamul meu. Să nu uite că cinstea şi omenia sunt podoabe cu care s’au mândrit înaintasii mei şi la fel să ramâna şi celor care vor veni după mine. Să fie iubitori ai bisericii şi gliei strămoşeşti. Să fie întotdeauna îmbrăcaţi în haina modestiei. Să lucreze în viaţa lor mai mult pentru binele public decât pentru al lor personal. Să fie oameni ai datoriei în orice direcţie ar activa în viaţa lor pe care o doresc plină de fapte bune.Să nu considere puţinul ce le ramâne de pe urma mea ca o încurajare la trândavie ci să fie sîrguincioşi şi chibzuiţi. Tuturor o caldă îmbratisare de soţ şi părinte în clipa când voi fi despărţit de viaţă, iar ţării mele pe care am iubit-o şi pentru care m-am jertfit îi urez viitor de aur”.

A supravieţuit închisorii comuniste

Emilian Bâldea a supravieţuit închisorii comuniste în care a fost aruncat. În faţa completului de judecată care l-a condamnat a spus: „Dacă poporul rus vrea să aibă recunoştinţa poporului român să ne dea Basarabia înapoi”. A fost încarcerat în închisoarea Văcăreşti. După eliberarea din temniţa comunistă, învăţătorul s-a întors în sat şi s-a implică în viaţă comunităţii. A murit pe data de 23 martie 1970.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite