Părintele fotografiei româneşti. A realizat prima fotografie cu un dagherotip adus de inventatorul stiloului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începuturile fotografiei sunt legate de Carol Popp de Szathmary, care provenea dintr-o familie de mici nobili maghiari, originari din comuna Peterfaja, judeţul Cluj.

Szathmary era un pictor talentat, lucrările sale fiind apreciate în multe ţări europene. Astfel, ajunge să călătorească în multe ţări, din Ungaria şi până în Elveţia şi Italia. A cunoscut multe personalităţii ale vremii, iar de Franz List l-a legat o prietenie puternică. Cu toate acestea se va stabili la Bucureşti, unde s-a împrietenit cu Petrache Poenaru, directorul „Eforiei Şcoalelor”, cel care obţinuse în 1827 de la francezi, brevetul de fabricaţie pentru „pana fără moarte”, adică stiloul de azi.

Poenaru îi arată, într-o zi, o cutie neagră care avea într-o parte o ţeavă astupată la capăt. Era un dagherotip, străbunicul aparatului de fotografiat. „Szathmary scoase o plăcuţă lunguiaţă, încă umedă. Era prima fotografie realizată vreodată în România“, arată istoricul Eugen Şendrea în lucrarea „Istoria pe placul tututor“. 

Primele ateliere de fotografie 

Primele ateliere fotografice au fost în Bucureşti ale Wilhelminei Priz, al lui Pohloman pe „Podul Mogoşoaiei” şi al lui Friedrich Binder, lângă Teatrul Manolo. „Interiorul era amenajat cu un sistem de perdele şi draperii ce permiteau să pătrundă lumina în măsura cât era necesară. În spatele vitrinelor atârnau, din tavan până la podea, draperii groase, bogate,cu modele ornamentale în parteade sus, trase după necesităţile de lumină“, se prezintă în volumul  „Istoria pe placul tututor“. 

Szathmary, primul reporter-fotograf din lume

 Carol Popp de Szathmary are meritul de a fi primul reporter–fotograf din lume, participând la Războiul Crimeii

Între anii 1860-1870,Carol Popp de Szathmary a reuşit să scoată un volum cu 100 de fotografii, numărându-se printre primii 10 fotografi din Europa. Acesta a realizat fotografiile lui Nicolae Bălcescu,Vasile Alecsandri şi Ion Ghica.

Tot Szathmary a realizat şi prima fotografie din Bacău 

În 1866, Szathmary era întrecere prin Bacău. Într-o pauză de schimbare a cailor la şaretă, acesta a pornit într-o plimbare pe străzile oraşului: „N–ar fi vrut sa plece fără o fotografie din Bacău. Părucam dezamăgit când zări o ţărancă frumos şi curat îmbrăcată într–un minunat costum naţional. Nu stă pe gânduri, şi–şi scoate din caretă, aparatul. Rugă pe tânăra ţărancă să–i pozeze. Avea să fie prima fotografie făcută la Bacău şi a unei băcăuance“, mai mneţionează istoriul eugen Şendrea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite