Muzeu unic în Europa, inaugurat lângă mănăstirea Tismana. Muzeul Tezaurului de la Tismana este amenajat de Banca Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul se află chiar lângă Mănăstirea Tismana
Muzeul se află chiar lângă Mănăstirea Tismana

Muzeul Tezaurului de la Tismana, unic în Europa, care a fost amenajat într-o peşteră, va fi inaugurat în această toamnă. Fondurile necesare sunt asigurate de Banca Naţională a României.

Lucrările de amenajare a peşterii de lângă Mănăstirea Tismana au fost finalizate, iar în prezent se desfăşura etapa finală de realizare şi achiziţionare a exponatelor şi a mobilierului. 

Gheorghe Birău, directorul Sucursalei Gorj a Băncii Naţionale a României, a spus că noul aşezământ va fi inaugurat până la sfârşitul toamnei: „Lucrările de construcţie sunt terminate şi este în desfăşurare etapa de dotare cu mobilier şi exponate specifice. Important este că partea cea mai dificilă, de amenajare interioară, a fost finalizată.  Cel mai probabil, muzeul va fi inaugurat până la sfârştul toamnei. Din câte ştiu, muzeul este unic în Europa şi va fi un motiv suplimentar de atracţie turistică“.

Investiţie de două milioane de lei 

Lucrările de amenajare a muzeului în care a fost ascuns tezaurul României şi o parte din cel al Poloniei au început în anul 2012. Firma afaceristului gorjean Nicolaie Creţu, Impex Lumy Nico, s-a ocupat de realizarea lucrărilor. Investiţia iniţială a fost de 12 miliarde de lei vechi. Anul trecut, în urma precipitaţiilor abundente, debitul izvorului subteran din peşteră a crescut, iar podeaua a fost inundată, astfel încât a fost nevoei de efectuarea de lucrări suplimentare. Suma alocată a crescut în total la 20 de miliarde de lei.

Proiectul a fost refăcut şi a fost nevoie de drenare a apelor şi de protecţie a incintei. Aşteptăm deschiderea acestui muzeu, care va duce la creşterea numărului de turişti“,

a spus Marian Slivilescu, primarul localităţii Tismana. 

Cum a fost ascuns tezaurul în peştera de la Tismana

Tezaurul BNR era în mare pericol în anul 1944. Armata Germană, care se afla încă în România, şi, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană, reprezentau cele mai mari ameninţări. 

Sesizând pericolul, conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere singură stocul de aur şi, în deplină conspiraţie, l-a ascuns într-o peşteră din judeţul Gorj, în zona Mănăstirii Tismana. Asta presupunea transportul celor 242 de tone de aur de la Bucureşti la Tismana, păstrarea acolo timp de câţiva ani, apoi transportul de la Tismana la Bucureşti – totul într-un secret absolut.

Între 11-22 iulie 1944 au fost transportate la Tismana 4.086 de casete cu 215 tone de aur în următoarea structură. În acea perioadă, trupele din Oltenia au fost comandate de generalul Titus Gârbea, gorjean de origine, trimis de prim-ministrul Constantin Sănătescu să asigure în primul rând paza tezaurului de la Tismana. Iniţial, tezaurul a fost ascuns într-un beci din corpul administrativ de lângă biserică, dar la 6 septembrie 1944, intuind fragilitatea depozitului, Consiliul General al BNR, cu aprobarea Guvernului, ia decizia mutării tezaurului în peştera din apropierea mănăstirii. 

Soldaţii din Detaşamentul Neptun, condus de căpitanul Ştefan Dohoneanu, format din 123 de oameni, au depus aurul în grotă. Peştera cuprindea o intrare în şicană de 17 m lungime şi o grotă de 18 m lungime, cu secţiune variabilă de la 4 la 7 metri lăţime şi 1,5 la 6 metri înălţime. La data de 16 septembrie 1944, intrarea în grotă este astupată cu un zid de beton de un metru grosime, iar paza acesteia este asigurată cu 280 de soldaţi şi ofiţeri sosiţi de la Târgu Jiu. Potrivit procesului-verbal încheiat cu ocazia depozitării, în grotă au fost depuse în peşteră: - Monede: 1.641 casete în greutate brută de 82.742,560 kg, din care 67.575,60258 kg aur - Lingoruri tip internaţional: 1.372 casete în greutate brută de 73.495,575 kg, din care 67.761,31306 kg aur - Lingouri tip standard: 1.022 casete în greutate brută de 56.007,170 kg, din care 54.337,07480 kg aur - Total general: 4.035 casete, în greutate brută de 212.245,05 kg, din care 189.673,99044 kg aur - Aur polonez în păstrare: 51 casete, în greutate brută de 3.057,450 kg. În data de 16 ianuarie 1945, în baza unei delegaţii primite din Centrală, reprezentanţii BNR ridică din tezaur cantitatea de 11.150,6 kg de aur fin, din care s-au bătut un milion de monede jubiliare „Ardealul Nostru“.

Tezaurul a fost ridicat din peşteră şi transportat la Bucureşti în luna ianuarie 1947. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite