Maşinile de intervenţie ale Salvamont încă nu au prioritate în trafic. Proiect legislativ blocat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile Salvamont nu au prioritate în trafic                                                         Foto: Salvamont Romania
Maşinile Salvamont nu au prioritate în trafic                                                         Foto: Salvamont Romania

Maşinile de intervenţie ale Salvamont, printre care se află şi ambulanţe, nu pot avea prioritate în trafic atunci când participă la acţiuni de salvare, pentru că un proiect legislativ este blocat de peste trei luni în Camera Deputaţilor.

Întârzierea adoptării proiectului legislativ provine de la faptul că trei comisii parlamentare nu se pun de acord. 

„Proiectul a stat trei luni de zile pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, săptămână de săptămână, ca să fie votat, dar se aştepta un raport de la o comisie, care primise rapoarte favorabile de la tot ce se putea. O să vedem acum ce se va întâmpla. Sperăm că la toamnă se va rezolva această situaţie“, a spus Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România şi al Serviciului Judeţean Salvamont Gorj

Acesta a precizat că s-a întârziat aşa de mult deoarece au existat diferite interese: „De fiecare dată au fost anumite interese. Dacă s-a încercat să se modifice legea, au fost şi alţii care au încercat să li se dea astfel de mijloace prioritare sau, dacă proiectul a fost iniţiat de un partid, celelalte partide au zis să-i dea în cap ca să nu aibă cu ce să se laude.

Acum s-a intrat în vacanţă parlamentară“.

„Este nevoie de întrunirea în şedinţă comună a celor trei comisii“

Deputatul de Gorj Claudiu Manta, care s-a implicat ca acest proiect legislativ să fie aprobat într-un timp scurt, a explicat că este nevoie de o şedinţă comună a celor trei comisii parlamentare: „Legea este în curs de adoptare, doar că cele trei comisii, Industrie, Juridică şi Transporturi au adoptat rapoarte diferite şi este nevoie de întrunirea în şedinţă comună a celor trei comisii pentru emiterea unui raport comun. Toate cele trei rapoarte sunt favorabile, dar au diferite forme“.

„Actualizarea durează de şase ani de zile“

Preşedintele Salvamont România spune că este vorba de armonizarea legislaţiei deoarece într-o lege se recunoaşte că Salvamont este o structură de urgenţă: „Nu cerem să ne dotăm cu mijloace de semnalizare pentru a avea prioritate în trafic, ci cerem să se armonizeze două legislaţii.

Avem o legislaţie care spune că suntem un serviciu de urgenţă, că intervenim ca structură de urgenţă medicală, că avem dreptul să avem maşini de transport şi ambulanţe pentru transportul pacienţilor, iar, în schimb, altă legislaţie nu a fost actualizată şi nu suntem nominalizaţi direct ca instituţie care are voie să le folosească. Această actualizare durează de şase ani de zile, deaorece s-a început de la accidentul din Apuseni, în care s-a observat că echipele Salvamont au fost blocate în trafic şi nu au putut să ajungă la locul evenimentului“.

Salvamontiştii scot mâinile pe geam pentru a fi lăsaţi să treacă în trafic 

Pentru a putea trece atunci când sunt în trafic, salvatorii montani scot mâinile pe geam pentru a le face semne celorlalţi participanţi: „Salvamontiştii s-au descurcat cum au putut, au făcut semn cu mâna pe geam ca să-i lase să treacă, iar alţii au făcut semnale din faruri.

Avem o colaborare bună cu Poliţia din Gorj şi ne-au ajutat atunci când a fost nevoie sau când au fost alături de noi“, a mai precizat Sabin Cornoiu.

De la începutul anului şi până în prezent, zeci de pacienţi au fost transportaţi la spital cu ambulanţele de la Salvamont Gorj. 

Vă recomandăm să citiţi şi 

Creştere alarmantă de cazurilor de COVID-19 în judeţul Gorj. Copil depistat cu coronavirus, internat în spital

Brâul lui „Nea Mărin Miliardar”, piesă de rezistenţă a muzeului de la Stâna Ştefanu de pe Transalpina VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite