Mituri despre dieta cu conţinut scăzut de carbohidraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi sunt incredibil de benefice, în unele cazuri. Acestea pot ajuta la „inversarea” multor boli grave, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 şi sindromul metabolic.

Există însă multe mituri cu privire la aceste diete, perpetuate în multe medii.

1. Dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi funcţionează pentru toată lumea

Studiile arată în mod constant că dietele cu conţinut scăzut de glucide ajută la pierderea în greutate şi îmbunătăţesc majoritatea factorilor de risc, dar acest model de alimentaţie nu este potrivit pentru toată lumea, arată healthline.com.

Unii oameni se simt rău dacă urmează această dietă, în timp ce alţii nu obţin rezultatele pe care le aşteaptă. În special, sportivii şi oamenii care sunt activi fizic au nevoie de mult mai mult carbohidraţi decât persoanele obişnuite.  

2. Carbohidraţii ne îngraşă

Un aport ridicat de zahăr şi carbohidraţi rafinaţi dăunează sănătăţii. Cu toate acestea, carbohidraţii îngraşă numai dacă sunt rafinaţi şi incluşi în alimente consumate excesiv. De exemplu, cartofii la cuptor au o mulţime de fibre şi dau senzaţia de saţietate, în timp ce chipsurile făcute din cartofi, prăjite în ulei de porumb şi asezonate cu sare, sunt extrem de nocive.

3. Morcovii, fructele şi cartofii sunt nesănătoşi din cauza carbohidraţi

Multe alimente sănătoase ajung să nu mai fie consumate pentru că au un conţinut mare de carbohidraţi, cum ar fi fructele, cartofii întregi şi morcovii. Este esenţial să limitaţi aceste alimente la o dietă ketogenă cu un nivel scăzut de carbohidraţi, dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt bune.

Este important să înlocuiţi orice aliment procesat cu bananele, de exemplu, care au conţinut ridicat de carbohidraţi. 

4. Dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi trebuie să fie întotdeauna ketogenice

O dietă ketogenică este o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidraţi, de obicei constând din mai puţin de 50 de grame de carbohidraţi pe zi, alături de un aport foarte mare de grăsimi (60-85% din calorii).

Cetoza poate fi o stare metabolică extrem de benefică, în special pentru persoanele cu anumite boli precum diabetul, sindromul metabolic, epilepsia sau obezitatea.

Totuşi, aceasta nu este singura cale de a urma o dietă cu conţinut scăzut de carbohidraţi. Acest model de alimentaţie poate include 100-150 de grame de carbohidraţi pe zi, poate mai mult.

5. Este imposibil să creşti în greutate atunci când urmezi o dietă cu conţinut scăzut de carbohidraţi

Unii oameni cred asta, dar nu este adevărat. Multe alimente cu conţinut scăzut de carbohidraţi pot îngrăşa. Este valabil pentru persoanele care mănâncă mai mult decât au nevoie. Includem aici brânză, nuci şi alune.

Mulţi pot mânca aceste alimente fără probleme, în timp ce alte persoane trebuie să fie moderate, dacă vor să slăbească fără a restricţiona caloriile.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite