Fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor construite pe vremea lui Ceauşescu. Se pot accesa bani inclusiv pentru schimbarea instalaţiei electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea minimă eligibilă este de 100.000 euro, valoarea maximă eligibilă pentru cererile de finanţare este de 5 milioane de euro
Valoarea minimă eligibilă este de 100.000 euro, valoarea maximă eligibilă pentru cererile de finanţare este de 5 milioane de euro

Primăria Târgovişte anunţă lansarea unui program de finanţare europeană pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, privind reabilitarea termică a blocurilor construite până cel târziu în 1990. Programul permite reabilitarea aproape în totalitate a imobilelor de minim P+2.

Primăria Târgovişte anunţă lansarea unui program de finanţare europeană pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, privind reabilitarea termică a blocurilor construite până cel târziu în 1990. Programul permite reabilitarea aproape în totalitate a imobilelor de minim P+2.

Valoarea minimă eligibilă este de 100.000 euro, valoarea maximă eligibilă pentru cererile de finanţare este de 5 milioane de euro. 

„Reabilitarea termică pe fonduri europene este o oportunitate pe care municipiul Târgovişte nu poate şi nu trebuie să o rateze. De aceea începând de astăzi, Primăria Târgovişte începe o sesiune de comunicare publică pe acest subiect, menită să asigure o informare corectă, oportună şi completă. Sunt condiţii foarte avantajoase pentru realizarea reabilitării, sunt condiţii mai bune, dar trebuie să ne mişcăm foarte repede şi trebuie să existe o corelare foarte bună între administraţia publică locală, Asociaţiile de proprietari şi cetăţenii care doresc să beneficieze de această reabilitare termică”, a declarat ieri edilul.

CONDIŢII DE ELIGIBILITATE. CE LUCRĂRI SE POT EFECTUA

Uniunea Europeană va acoperi 60% din cheltuieli, iar asociaţiile de propritari, 40%. Primăria, însă, va gira sumele necesare asociaţiilor de prorpietari, urmând ca banii să fie recuperaţi în termen de maxim 10 ani, în rate lunare. 

image

„O cerere de finanţare poate include un număr maxim de 10 blocuri, iar prin bloc înţelegem o clădire bloc de locuinţe cu o înălţime de minim P+2. Dacă tronsoanele sau scările de bloc nu pot fi delimitate din punct de vedere structural va trebui să se meargă pe întregul bloc, deci nu pot exista scări de bloc distincte, pentru că trebuie să existe o unitate din punct de vedere al aspectului şi cromaticii anvelopei blocului. Lucrările care se pot face sunt: îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii, mă refer la pereţi exteriori, la tâmplărie, planşeu superior, planşeu peste subsol, şarpante şi învelitoare. De asemenea, se pot utiliza surse regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum. O noutate vizează înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi o durată mare de viaţă. Pot fi finanţate lucrări care ţin de înlocuirea lifturilor, circuitelor electrice, există deci o planşă foarte mare de intervenţie", a spus Cristian Stan. 

"o scară de bloc poate fi reabilitată aproape complet"

"Practic o scară de bloc poate fi reabilitată aproape complet din acest punct de vedere. 60% din totalul cheltuielilor eligibile se suportă din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul de stat, 40% UAT şi Asociaţia de proprietari. Unitatea administrativ teritorială va asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente proiectelor ce compun cererile de finanţare, urmând să recupereze pe baza unei cereri de rambursare componenta europeană de finanţare şi de asemenea cota parte ce revine fiecărei Asociaţii de proprietari din valoarea proiectului respectiv. În ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a sumei de la Asociaţia de proprietari, fie se va merge pe fondul de reparaţii care va trebui să fie constituit în acest sens de Asociaţie, fie printr-o taxă de reabilitare termică stabilită printr-o hotărâre a Consiliului Local, această taxă de reabilitare neputând depăşi 10 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor”, a menţionat Cristian Stan.

AJUTOARE PENTRU CO-FINANŢARE

Primăria Târgovişte va acorda ajutoare de natură socială în cazul următoarelor categorii de proprietari: de la cota de 25%, prevăzută de dispoziţiile legale va fi suportată de Asociaţiile de proprietari, în anumite cazuri, se va ajunge la o cotă de numai 3,5%.

Vor mai beneficia de ajutoare persoanele cu handicap sau familii cu persoane cu dizabilităţi aflate în întreţinere, persoane singure sau familii care în ultimele 3 luni, anterioare efectuării anchetei sociale de către administraţia publică locală, au realizat venituri medii lunare pe persoană sub câştigul salarial mediu net pe economie, pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură sau pe membru de familie sunt de asemenea sub câştigul salarial mediu net pe economie.

De menţionat că blocurile pot intra în acest program chiar dacă sunt parţial reabilitate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite