DSVSA Dâmboviţa este în alertă după ce la vecinii din Prahova a apărut gripa aviară

DSVSA Dâmboviţa este în alertă după ce la vecinii din Prahova a apărut gripa aviară

Autorităţile din Prahova au notificat şi DSVSA din judeţele limitrofe, respectiv Braşov, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa şi Ilfov cu privire la această situaţie FOTO Arhivă

DSVSA Dâmboviţa a anunţat că se află în alertă după ce suspiciunea de gripă aviară apărută în gospodăria unui primar din judeţul Prahova a fost confirmată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Toţi medicii veterinari din Dâmboviţa au fost anunţaţi de acest lucru pentru a-şi lua măsurile de siguranţă.

Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti- Laboratorul Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomşani, sat Loloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albeşti Paleologu.
 
În acest context, DSVSA a întocmit un plan de măsuri pentru combaterea bolii, fiind stabilită o zonă de protecţie de 3 km în jurul focarului şi o zonă de supraveghere de 10 km. De asemenea, boala a fost declarată la Primăria Tomşani, iar autorităţile vor efectua inspecţii în exploataţiile cu păsări din zona de protecţie şi zona de supraveghere.
 
Autorităţile din Prahova au notificat şi DSVSA din judeţele limitrofe, respectiv Braşov, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa şi Ilfov cu privire la această situaţie.
 
"Cei din Prahova ne-au trimis şi nouă o informare pentru că au o zonă de protecţie. Din acest motiv suntem şi noi în alertă. Am făcut o informare către toţi colegii. Oricum, gripa e răspândită în toată Europa. Sunt multe ţări unde a fost identificată", a declarat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmboviţa.
 
Conform măsurilor dispuse, toate cazurile de îmbolnăvire şi mortalităţi înregistrate la păsările din orice specie, din curţile proprii, vor fi anunţate în regim de urgenţă medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localităţile cuprinse în zona de protecţie şi supraveghere, iar cadavrele de păsări descoperite în locuri publice vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit.
 
citeste totul despre: