Cum arată economia din judeţul Dâmboviţa, unde businessul este ţinut de industria prelucrătoare şi o singură companie aduce 15% din venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arctic, care are o istorie de peste 45 de ani şi este o marcă reprezentativă pentru români, a fost privatizat în 1997 şi mai apoi în 2002 a intrat sub „aripa“ turcilor de la Arcelik
Arctic, care are o istorie de peste 45 de ani şi este o marcă reprezentativă pentru români, a fost privatizat în 1997 şi mai apoi în 2002 a intrat sub „aripa“ turcilor de la Arcelik

Judeţul Dâmboviţa, în care activează circa 8.200 de companii, este pe locul 17 între judeţele ţării la PIB per capita, cu o cifră de circa 5.000 de euro anul trecut, însă doar 14% dintre locuitori au un loc de muncă.

Potrivit unei analize efectuate de către Ziarul Financiar, Dâmboviţa iese în evidenţă prin performanţa economică redusă, având un PIB per capita de 5.009 euro, cu 26% mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional. 

Dâmboviţa, un judeţ în care trăiesc circa 518.000 de oameni, are un PIB per capita de 5.000 de euro, cu 26% mai mic comparativ cu media la nivel naţional, cifră care situează judeţul pe locul 17 la nivel naţional.

Cea mai mare companie din judeţ este producătorul de electrocasnice Arctic din Găeşti, parte a grupului turc Arcelik, care a avut anul trecut afaceri de 1,4 miliarde de lei (321 mil. euro), adică aproape 15% din cifra totală realizată de companiile din Dâmboviţa. Astfel, la fel ca în multe alte judeţe din România, dacă ar pleca o singură companie, zona ar rămâne cu o importantă „gaură“ în buget, dar şi cu peste 2.000 de oameni fară locuri de muncă.

arctic

   

Arctic, care are o istorie de peste 45 de ani şi este o marcă reprezentativă pentru români, a fost privatizat în 1997 şi mai apoi în 2002 a intrat sub „aripa“ turcilor de la Arcelik. Astăzi, Arctic, care are în portofoliu brandul cu acelaşi nume şi Benq, este cel mai mare angajator din judeţ, compania având în total (nu doar în fabrică) aproape 2.500 de salariaţi şi unul dintre cei mai mari exportatori din România, aflânduse pe locul 35 într-un clasament condus de Automobile Dacia şi Rompetrol Rafinare .

Pe locul doi în topul celor mai mari companii din judeţ se află combinatul de oţeluri speciale COS Târgovişte, aflat în insolvenţă şi care a terminat anul trecut cu afaceri de 434 mil. lei (aproape de 100 mil. euro).

mechel targoviste

Combinatul a fost privatizat în 2002, pachetul majoritar fiind achiziţionat de la stat de către firma Conares Trading, înregistrată în Elveţia, care ulterior şi-a schimbat denumirea în Mechel International Holdings, iar COS Târgovişte a devenit Mechel Târgovişte.

Pe lângă activitatea în industria prelu­cră­toare, judeţul, aflat pe locul 23 în topul judeţelor în funcţie de cifra de afaceri cu un total de 2,3 miliarde de euro în 2012, este în prezent şi o importantă „sursă“ de petrol pentru giganţi pre­cum Petrom. De asemenea, în topul celor mai mari 20 de companii se întâlnesc şi patru com­panii cu activitate în creşterea păsărilor (Avicola Crevedia - în insolvenţă - şi La Tararo) şi producţia de carne (Agroli Group şi Ninbog).

ECONOMIE DAMBOVITA

Un număr de 11 dintre cele 20 cele mai mari companii din judeţ sunt controlate de străini, iar restul sunt puse pe picioare de antrepre­nori români. Cea mai mare afacere antre­prenorială este Elsid din Titu, cu activitate în producţia de electrolizi siderurgici, care este controlată indirect de antreprenorii Mihai Anas­tasescu şi Emil Tufan, acţionari ai producătorului de materiale de construcţii Soceram.

Tot la Titu, producătorul de autovehicule francez Renault a pus bazele unui centru tehnic. În urmă cu patru ani, grupul francez, cel care controlează şi Automobile Dacia, a inaugurat al doilea cel mai mare centru al său de testare şi proiectare la Titu.

   

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite