Cum au ajuns ciobanii români să arunce tone întregi de lână de oaie: „Câteodată îi mai dăm şi foc. N-avem ce face cu ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone întregi de lână se pierd, în fiecare an, fără să fie valorificate, pentru că nimeni nu se mai înghesuie să o cumpere. Este perioada când ciobanii încep să îşi tundă oile aşa că necazul este cu atât mai mare cu cât marfă preţioasă este aruncată la gunoi sau arsă.

"Avem stive de lână şi degeaba. O punem pe jos, de multe ori să mai astupăm găurile din staul, sau o punem pe jos să scăpăm de noroi", spun ciobanii din Pucioasa.

image

Lână nu mai este la modă aşa că românii nici nu se mai gândesc să îşi facă pilota din lână sau carpete de pus pe pereţi. Singurii care mai poartă articole de îmbrăcămite confecţionată din lână sunt chiar ciobanii, însă şi ei le găsesc din ce în ce mai greu. 

“Nu se mai caută absolut deloc lâna. Animalele sunt tunse pentru că trebuie tunse. Nu avem ce să facem cu ea. Câteodată îi mai dăm şi foc. Înainte avea valoare lâna. O adunam pe toată şi o duceam la stat. E mai mare munca şi bine că am învăţat noi să tundem cât de cât. Mai căptuşim găurile pe aici”, spune Dan Leurzeanu, cioban de meserie, din Pucioasa.

De asemenea, doar bătrânii de la sate mai lucrează lână, şi nu la război, ci cu andrelele. În urmă cu câţiva ani încă mai existau societăţi care valorificau lâna, însă românii nu mai sunt interesaţi să îşi facă pilotă din lână, pulovere, carpete sau cioci. Lâna e bună chiar şi în industrie. Europenii profită din plin de pe urma oilor.

“Se face orice din ea. E bună. Prin afară am auzit că se face pentru izolarea ţevilor”

image

Pentru fiecare tuns, ciobanii plătesc 5 lei, bani pierduţi, dacă stăm să ne gândim că lână nu mai poate fi valorificată în niciun fel. Pe de altă parte oile trebuie tunse pentru că vara mor de cald, pot contacta tot felul de boli, iar producţia de lapte este scăzută.

image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite