Căldura din luna decembrie îi îngrijorează pe pomicultorii din Voineşti: „Mugurele floral va fi afectat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura din luna decembrie îi îngrijorează pe pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei, acolo unde a fost aclimatizat celebrul soi „Frumosul de Voineşti”.

Ei spun că plantaţiile ar fi avut nevoie de o perioadă de vegetaţie, la temperaturi joase, pentru a se forma mugurele. 

„Momentan nu ne afectează prea mult căldurea aceasta, pentru că avem avantajul că sunt nopţile reci. E posibil să ne afecteze dacă aceste temperaturi ridicate vor persista mai mult. Riscul ar fi să plece vegetaţia, să înmugurească. După aceasta, dacă dă un îngheţ brusc, de -15, -20 de grade, să zicem, mugurele floral va fi afectat. Momentan nu sunt probleme”, a precizat Ion Oprea, şef serviciu inspecţie în cadrul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, fostul preşedinte al Asociaţiei Pomicultorilor din Voineşti.

Acesta a mai spus că nu a mai cunoscut vreo lună decembrie atât de călduroasă. 

„Toate probleme noastre din pomicultură la asta se rezumă. A fost foarte cald în februarie, de exemplu, şi după aceea, în aprilie, când trebuia să înflorească, a venit gerul şi a decimat tot. Dar o lună decembrie atât de călduroasă nu am mai avut în pomicultură”, a mai spus Ion Oprea.

Merele au nevoie de o perioadă de ger.

„Problemele pot fi întâlnite în primăvară. Căldura asta prelungită nu le face bine pentru că pomii trebuie să aibă şi aibă parte şi de o perioadă de repaos vegetativ, cu temperaturi mai scăzute”, a spus Claudiu Popa, pomicultor.

2019 a fost un an excelent pentru producţia Frumosului de Voineşti, care a avut o producţie peste aşteptări. Vremea a ţinut cu agricultorii, iar în bazinul pomicol Voineşti au început să apară şi livezi superintensive, de unde se poate obtine o productie de până la 60 tone de mere la hectar.

Vremea frumoasă din acest an a prelugit recoltatul, iar merele au avut timp să se dezvolte armonios.

„Anul acesta, cei care şi-au îngrijit plantaţiile conform tehnologiilor, au producţii foarte bune, atât calitativ, cât şi cantitativ. Vremea a fost favorabilă, iar recoltatul s-a putut întinde pe o perioadă mai lungă. Astfel, toate merele au putut să îşi obţină maximul de calităţi: culoare, mărime, gust şi formă”, a precizat inginerul Claudiu Popa, viceprimarul comunei Voineşti.

Imagine indisponibilă

Pomicultorii din zonă reuşesc să-şi vândă produsele din ce în ce mai bine

Un kilogram de mere se vinde direct din livadă cu preţuri cuprinse între 1 - 1,5 lei. Cei care au cantităţi mari de mere fac şi suc natural. Un litru se vinde cu 6 lei, fără adaos de apă sau zahăr.

Imagine indisponibilă

Cele mai căutate soiuri de mere de Voineşti sunt Ionatan, Golden, FLorina, Idared, Ionagold.

Şi 2018 a fost unul peste aşteptări

Pomicultorii s-au lăudat şi anul trecut cu o producţie record de fructe. Chiar şi pomii de pe marginea drumului, neîngrijiţi sau stropiţi, au dat rod.

Imagine indisponibilă

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au creat, în 2018, o asociaţie care se numeşte „Frumosul de Voineşti“ şi este, în opinia autorităţilor locale, cel mai bun lucru întâmplat după Revoluţie în această zonă, datorită soiului de măr creat aici. 

După ce s-au „războit“ ani la rând, pomicultorii de aici s-au asociat, iar primul pas făcut a fost să cumpere îngrăşăminte chimice la un preţ mult mai  mic decât decât cel al pieţei şi decât preţul de achiziţie pe care l-ar fi plătit individual. 

Producţia din 2018 a fost dublă faţă de 2017, iar Asociaţia „Frumosul de Voineşti” a vândut sute de tone de mere în supermarketuri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite